ciekawe ilu wyborców nowej prawicy zarabia więcej niż pół miliona złotych rocznie i to nie jako przedsiębiorca a potem jacyś kibole to retweetują bo myślą że lewactwo zabierze im 75% pensji z fabryki śrubek i w efekcie społeczeństwo jest przeświadczone o tym że razom dybie na ich głodowe pensje a nie chce je poprawić
Opodatkuj bogatych 75% podatkiem, oni sobie wyjadą
@Bizancjum: Tak, bo przeniesienie miejsca zamieszkania, firmy, wszystkich biznesów jest tak proste jak kupienie biletu na tramwaj. Śmieszne jest to naiwne myślenie, że bogaci ot tak sobie wyjadą.
dzielenie sie zarobkami i wyrównywanie nierówności społecznych jest korzystne dla większości ludzi, jedyna klasa która a tym traci to nieliczna garstka bogaczy.
@CrtZ: No chyba nie - ja nie jestem bogaczem i niemiłosiernie mnie w-----a że co miesiąc z tego co zarobię tyle hajsu jest p------------e na głupoty w stylu 500+, a przez to że muszę płacić te wszystkie składki i podatki nie stać mnie na kupno własnego mieszkania.
@smyl Na zmniejszenie fikcyjne wyplaty prezesa jest jeden banalny sposób. Zatrudniasz córkę w ramach sekretarki. Razem nie przekraczacie komunistyczego progu i z 75% robi sie 19%. Wot wasze idealne socjaliatyczne rozwiazania. Ba jeszcze gorzej bedzie po tym bo zwieksza sie biurokracja bo ta corka bedzie teraz chodzila po firmie i bedzie przeszkaszac zwklym pracownikom.
@belwarg: tak tak, bo nie stać Cię na kupienie własnego mieszkania bo Ci państwo zabiera w podatkach, boże co za naiwniak, weź sie nie kompromituj qcu
@abdonaty: To ze ogranicza sie mechanizm rynkowy to niby jest jakieś obiektywne zło? Wręcz przeciwnie. I nikt nie chce, żeby pakowacz i naukowiec zarabiali tyle samo, tylko, żeby nierówności pomiędzy nimi były mniejsze. Praktyka światowa pokazuje ze to sie opłaca wszystkim.
@deszanel: czytając ten wątek chyba by było warto powiedzieć jak działa progresja podatkowa, przykład z wiki: Podatnik A uzyskał w roku podatkowym dochód w wysokości 25 000 zł. Całość jego dochodu mieści się w pierwszym przedziale dochodowym, zatem nie przekroczył on progu podatkowego. Cały jego dochód zostanie opodatkowany stawką 20%, zatem wymiar podatku (należna kwota podatku) wyniesie 5000 zł.
Podatnik B uzyskał w tym samym roku podatkowym dochód w wysokości 40
@Gaboleusz: tbh fam to też nie jestem wielkim fanem tego memicznego podatku 75% i to z powodów które pojawiły się tu jakieś trzynaście "złodziejstw" temu czyli małych wpływów do budżetu
ten wpis wziął się ze skrajnych emocji jakie wywołuje ta propozycja mimo że większości obywateli tego kraju po prostu nie dotyczy oraz mydlenia oczu przez kanapowe partyjki zachęcające słabo opłacanych ludzi do ekonomicznego samobójstwa przez manipulowanie tym 75% zupełnie jakby dotyczyło
@belwarg: XD zastanów sie jakie koszty byś ponosił gdyby nie było państwa, może to doda trochę realnosci do Twoich qcowskich wyliczeń.
EDIT: albo poczytaj sobie o społeczeństwach z dużymi nierównościami - a właśnie nierównościami skończy sie państwo minimum, z ktorym pewnie zaraz wyskoczysz
niemiłosiernie mnie w-----a że co miesiąc z tego co zarobię tyle hajsu jest p------------e na głupoty w stylu 500+, a przez to że muszę płacić te wszystkie składki i podatki nie stać mnie na kupno własnego mieszkania.
@belwarg: a nie "w-----a" Cię równie bardzo, że Ty płacisz przy tych 5000zł brutto (bo sam podałeś taki przykład) 40% kosztu pracodawcy w składkach i podatkach, podczas gdy samozatrudniony 15k płaci 20-26%? Dokładasz
@deszanel: Ale wiesz, że we Francji ten podatek był naliczany od kwoty ponad 8 razy większej, bo od miliona euro?
W Polsce byłby on dużo bardziej dotkliwy. Zresztą Francja nawet tamten podatek zlikwidowała, więc o czym tu mówimy. Razem chce też wprowadzić 44% podatku od 10k na miesiąc a to jest już żenada.
a nie "w-----a" Cię równie bardzo, że Ty płacisz przy tych 5000zł brutto (bo sam podałeś taki przykład) 40% kosztu pracodawcy w składkach i podatkach, podczas gdy samozatrudniony 15k płaci 20-26%?
@smyl: Niestety pewnie osoba do której piszesz, podobnie jak ja na przykład nie ma tej słynnej lewicowo-polskiej zawiści i gdy mi się dom pali, to chcę go ugasić, a nie podpalić sąsiadowi, bo ma trochę większy. Wolę poprawiać swój
Tak, tak opodatkujmy ostro samozatrudnionych specjalistów
@Tical25: nie ostro. Tak samo jak specjalistów na umowie o pracę. Niekoniecznie oznacza to podwyżkę dla więcej zarabiających, raczej spotkanie się w połowie drogi.
@smyl: Czyli bardzo ostro, bo żaden kraj w europie nie zdziera więcej z obywateli od tych samych kwot.
Chcecie takich podatków jak w krajach socjalnych? Proszę bardzo, ale tylko przy tych samych progach po przeliczeniu na euro. Bo to co się marzy razemowcowm, czyli wpadanie w drugi próg przy kwocie niewiele większej niż kwota wolna na zachodzie, to śmiech na sali.
@Tical25: czy Ty jesteś jednym z tych, który uważa, że wysokość składki zdrowotnej nie ma żadnego związku z jakością służby zdrowia? Ten argument z progami nominalnymi z zachodu jest absurdalny. Może zaczniemy od budżetu NFZ od niemieckiej wartości nominalnej w euro? Niemcy wydają 4130euro na ochronę zdrowia każdego obywatela rocznie. 17.700zł rocznie. No to przekładamy tę kwotę nominalnie na Polskę, wychodzi 672mld zł. Obecnie budżet NFZ wynosi niecałe 70mld zł,
czy Ty jesteś jednym z tych, który uważa, że wysokość składki zdrowotnej nie ma żadnego związku z jakością służby zdrowia?
@smyl: Nie. Jednak jestem jednym z tych, którzy uważają, że wysokość składki zdrowotnej, a także wszystkich innych składek, danin i podatków ma ogromny wpływ na jakość życia. Żeby rozwiać wątpliwości. Im wyższe obciążenie podatkowe tym niższa jakość życia obywateli.
@Tical25: nigdy nie pisałem o zwiększeniu podatków, jedynie do zmianie ich struktury. Nie popieram propozycji Razem i pisałem o tym kilka komentarzy wyżej. Nie wiem, z kim dyskutujesz, ale nie ze mną.
Dlaczego chcesz zabierać osobie zarabiającej 2000zł na rękę między 50 a 60% jej dochodów? Daj jej się dorobić. Zostanie jej mało i wyjedzie do Niemiec.
A, dokładnie to się dzieje od wielu lat. Miliony osób wyjeżdża. Ty mówisz
ja to nie rozumiem jak ludzie mogą sobie wchodzić na wykop i pisać jakieś wściekłe komentarze na temat polityki i się wzajemnie obrażać, nie lepiej wrzucać jakieś shitposty i sobie czilować na spokojnie?
ciekawe ilu wyborców nowej prawicy zarabia więcej niż pół miliona złotych rocznie i to nie jako przedsiębiorca
a potem jacyś kibole to retweetują bo myślą że lewactwo zabierze im 75% pensji z fabryki śrubek i w efekcie społeczeństwo jest przeświadczone o tym że razom dybie na ich głodowe pensje a nie chce je poprawić
#bekazprawakow #razem #nowaprawica #polityka
@CrtZ: dom prawem, nie towarem?
@Bizancjum: Tak, bo przeniesienie miejsca zamieszkania, firmy, wszystkich biznesów jest tak proste jak kupienie biletu na tramwaj. Śmieszne jest to naiwne myślenie, że bogaci ot tak sobie wyjadą.
@CrtZ: No chyba nie - ja nie jestem bogaczem i niemiłosiernie mnie w-----a że co miesiąc z tego co zarobię tyle hajsu jest p------------e na głupoty w stylu 500+, a przez to że muszę płacić te wszystkie składki i podatki nie stać mnie na kupno własnego mieszkania.
złodziejstwo jest złodziejstwem i trzeba je piętnować
@abdonaty: To ze ogranicza sie mechanizm rynkowy to niby jest jakieś obiektywne zło? Wręcz przeciwnie. I nikt nie chce, żeby pakowacz i naukowiec zarabiali tyle samo, tylko, żeby nierówności pomiędzy nimi były mniejsze. Praktyka światowa pokazuje ze to sie opłaca wszystkim.
@
Podatnik B uzyskał w tym samym roku podatkowym dochód w wysokości 40
ten wpis wziął się ze skrajnych emocji jakie wywołuje ta propozycja mimo że większości obywateli tego kraju po prostu nie dotyczy oraz mydlenia oczu przez kanapowe partyjki zachęcające słabo opłacanych ludzi do ekonomicznego samobójstwa przez manipulowanie tym 75% zupełnie jakby dotyczyło
http://www.money.pl/podatki/kalkulatory/plac/ + https://www.pkobp.pl/klienci-indywidualni/kredyty-hipoteczne/kredyty-hipoteczne/wlasny-kat-hipoteczny_2/
Zarobki - 5000 brutto = 3 550,19 netto (6030,50 - koszt pracodawcy)
Koszt mieszkania - 325 000 (50 metrów * 6500), 20% wkładu własnego, kredyt 260 000, 240 miesięcy
Różnica między brutto a netto = 1449,81zł
Wysokość raty = 1533zł
Zarabiając 3,5k netto co miesiąc z podatków do budżetu wędruje 2,5k plus do tego VAT i akcyza od zakupionych produktów
EDIT: albo poczytaj sobie o społeczeństwach z dużymi nierównościami - a właśnie nierównościami skończy sie państwo minimum, z ktorym pewnie zaraz wyskoczysz
@belwarg: a nie "w-----a" Cię równie bardzo, że Ty płacisz przy tych 5000zł brutto (bo sam podałeś taki przykład) 40% kosztu pracodawcy w składkach i podatkach, podczas gdy samozatrudniony 15k płaci 20-26%? Dokładasz
@deszanel: Ale wiesz, że we Francji ten podatek był naliczany od kwoty ponad 8 razy większej, bo od miliona euro?
W Polsce byłby on dużo bardziej dotkliwy. Zresztą Francja nawet tamten podatek zlikwidowała, więc o czym tu mówimy. Razem chce też wprowadzić 44% podatku od 10k na miesiąc a to jest już żenada.
@smyl: Niestety pewnie osoba do której piszesz, podobnie jak ja na przykład nie ma tej słynnej lewicowo-polskiej zawiści i gdy mi się dom pali, to chcę go ugasić, a nie podpalić sąsiadowi, bo ma trochę większy. Wolę poprawiać swój
@Tical25: nie ostro. Tak samo jak specjalistów na umowie o pracę. Niekoniecznie oznacza to podwyżkę dla więcej zarabiających, raczej spotkanie się w połowie drogi.
@smyl: Czyli bardzo ostro, bo żaden kraj w europie nie zdziera więcej z obywateli od tych samych kwot.
Chcecie takich podatków jak w krajach socjalnych? Proszę bardzo, ale tylko przy tych samych progach po przeliczeniu na euro. Bo to co się marzy razemowcowm, czyli wpadanie w drugi próg przy kwocie niewiele większej niż kwota wolna na zachodzie, to śmiech na sali.
Komentarz usunięty przez moderatora
@smyl: Nie. Jednak jestem jednym z tych, którzy uważają, że wysokość składki zdrowotnej, a także wszystkich innych składek, danin i podatków ma ogromny wpływ na jakość życia. Żeby rozwiać wątpliwości. Im wyższe obciążenie podatkowe tym niższa jakość życia obywateli.
Dlaczego chcesz zabierać osobie zarabiającej 2000zł na rękę między 50 a 60% jej dochodów? Daj jej się dorobić. Zostanie jej mało i wyjedzie do Niemiec.
A, dokładnie to się dzieje od wielu lat. Miliony osób wyjeżdża. Ty mówisz