Wpis z mikrobloga

Ciekawe czy ktoś to przeczyta w poniedziałek o godzinie w pół do 12 w nocy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W związku z dzisiejszymi informacjami od NASA o tym, że zauważyli erupcję pary wodnej na Europie postanowiłam wam ją trochę przybliżyć. Chociaż większość zainteresowanych kosmosem pewnie wie co w tym księżycu takiego niezwykłego, że to właśnie tam przede wszystkim powinniśmy szukać życia w układzie słonecznym poza naszą planetą.

Skąd tak daleko na małym księżycu skutym lodem ocean? Przez tego gazowego olbrzyma Jowisza ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jowisz działa na Europę swoją potężną grawitacją przez co siły pływowe rozciągają ją i dzięki temu robi się w jej wnętrzu cieplutko i woda nie zamarza. Poza tym pod jej powierzchnią znajdują się prawdopodobnie kominy hydrotermalne które dodatkowo ocieplają jej wnętrze. Jedna z teorii mówi, że życie na Ziemi powstało w okolicach takich kominów hydrotermalnych ( ͡° ͜ʖ ͡°) Sonda Galileo przesłała dane które wskazują, że pod powierzchnią Europy może znajdować się głęboki na 90 km ocean słonej wody. Krótko mówiąc na Europie jest więcej wody niż na Ziemi.

Niestety nie mamy żadnej sondy w jej pobliżu poza JUNO która nie może się do niej zbliżyć. Na szczęście w 2022 roku ESA planuje wysłać sondę JUICE która będzie badała Europę i inne księżyce Jowisza. Na 2022 rok planowana jest również przez NASA misja Europa Clipper która zbada powierzchnię i poszuka jakiegoś dobrego miejsca dla przyszłego lądownika ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Fajny trafił nam się układ słoneczny

#kosmos #kosmicznapropaganda #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
O.....Y - Ciekawe czy ktoś to przeczyta w poniedziałek o godzinie w pół do 12 w nocy ...

źródło: comment_1ujGD2JdLO9AKSYAanWZVZuNPif3ouNO.jpg

Pobierz
  • 21
może życie czy też warunki do jego powstania nie są tak rzadkie

@zgredinho: Nie są. I my to wiemy. Istnieje od zajechania planet "ziemiopodobnych" czyli w ekosferze i podobnej wielkości. Na żadnej nic nie znaleźliśmy. To jest paradoks, swoja drogą mający już nazwę.
@nicniezgrublem: jasne to jestem w stanie zrozumieć, tyle że na tym jpgie zdaje się że ziemia + europa są jedynie graficznymi podpisami, a nie mają rzeczywiśtej skali. Niebieskie zaś kulki faktycznie prezentują ilość wody na obu ciałach. To tło jest mega mylące
życie na Ziemi powstało w okolicach takich kominów hydrotermalnych

głęboki na 90 km ocean słonej wody

@OCISLY: Moja pierwsza myśl - ee, to by nic nie dało, przecież ciśnienie na głębokości 90km było by jakieś kosmiczne ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale zaraz, przecież ciśnienie wody w oceanie zależy od grawitacji, a ta na Europie wynosi zaledwie 13% ziemskiej. Po przeliczeniu wychodzi że na 90km głębokości na Europie
@Naxster: cztery lata świetlne od nas znajduje się Proxima B z tego co pamiętam. Dziś już nie mam siły, jutro z ciekawości sprawdzę, czy znamy jej wiek i czy mogło tam wyewoluować życie na tyle zaawansowane, żebyśmy je mogli wykryć konwencjonalnymi metodami