Wpis z mikrobloga

@TadeuszSynZygmunta: no właśnie, harówa. Ja za leniwy jestem, żeby samemu trzeć. Ale fakt z takiego tartego samemu mogą być jakieś farfocle na dnie to wyżej kranik zda egzamin. Ja robię ze zwykłego sklepowego soku to syfu na dnie jest 2mm (osad z drożdży).

Z takiego własnego soku może lepszy wyjdzie, ale ja za leniwy jestem a poza tym 25l soku kosztuje po promocji 25-40zł więc można robić nastaw za nastawem. Butelka
  • Odpowiedz
@n__s: bo #narkotykizawszespoko. A to taki słodzik, trochę lepszy ksylitol. Cydru nie dosłodzisz cukrem bo drożdże ci go zeżrą. Można ubić drożdże w gotowym cydrze i wtedy można dosłodzic cukrem ale to trzeba siarę dawać. A i cukier niezdrowy. Więc lepiej słodzikiem. Wedle uznania. Ja używam erytrolu bo jest najbliższy cukrowi.
  • Odpowiedz
@sunsu-sun: A to bez znaczenia w sumie. Gdzie się promocja nadarzy. Ostatnio robiłem z tego Lidlowego, był w promocji 3zł za 2l, wyszedł ok. Wcześniej robiłem z biedronkowego, jeszcze taniej w promocji był, wyszedł ok. Sok to sok, nie ma większej różnicy IMO. Wszystko to ten sam chiński koncentrat. Aby tylko był 100% sok i można robić.
  • Odpowiedz