Wpis z mikrobloga

Rozwalaja mnie #rozowepaski wypowiadające sie nt #aborcja, że to ich cialo, ich decyzja. Hej, a skąd wzięła sie ciąża? Ja nie mam nic do powiedzenia? To tak samo moje dziecko, jak i twoje. Mogę go nie chcieć, ale nie mogę decydować? Takie #heheszki: a jak wrzucam 2zl do automatu to cola jest moja czy automatu? ( ͡° ͜ʖ ͡°) #logikarozowychpaskow
  • 140
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ostulemijo: Bzdura. Jak dziecko sie urodzi to moga decydowac razem wczesniej powinni razem rowniez, ale kobieta ma przewage w tej sytuacji bo to jej cialo. Jakby mieli rowne prawa decydowac o aborcji to co w wypadku gdy zycie kobiety jest zagrozone ciaza, a ojciec debil chce dziecko?
  • Odpowiedz
@Hank_Stinson: masz rację w tym zakresie, że obecnie dziecko ma właściciela - tyle, że obecnie jest nim państwo a nie rodzice.

Powiedz mi jeszcze co to za forma pośrednia relacji między niezależnością a własnością, która pozwala zmuszać inną osobę do czegoś czego ta osoba sobie nie życzy?
  • Odpowiedz
Ja rozumiem, ze przewija sie duzo pacjentow. Ale to jednak ludzie.

Zwyczajnie to jest kwestia kulturowa i przeszkolenia

@makak: ja się zgadzam 100%. Pytanie tylko, jsk to wdrożyć. Bo wielu lekarzy uważa się za lepszych od innych tylko dlatego, ze skończyli studia medyczne..i to jest też duży problem.
  • Odpowiedz
@Hank_Stinson: to żaden argument. Dziecko jest człowiekiem i decyzja musi być obopólna, no chyba że jest to potrzebne karynom, które nie wiedzą, kto zalał formę i chca sobie kliknąć na brzuchu "anuluj" jak wpadną
  • Odpowiedz
@Hank_Stinson: do tej pory skupiałem się na ciąży bez patologii, ale jak chcesz zmienić temat, to odpowiem: należy chronić życie. Takie jest moje zdanie, w tym wypadku płód nie może zostać uratowany tymbardziej, że nie nie wiadomo czy znowu nie będzie zagrożeniem życia nosicielki. Ojciec debil w tym wypadku nie może żądać świadomego uśmiercenia partnerki
  • Odpowiedz
@Hank_Stinson: Pewnie nie czytałeś tych dokumentów, ale projekt dopuszczający mówi:

3.8. Zasadv ważenia ochrony życia i zdrowia matki i dziecka poczętego (patrz też pkt 1.11. - 1.12.
·powyżej)
Wcześniej przedstawiona argumentacja (punkty I.ll. - 1.12.) związana z ważeniem
ewentualnej kolizji dóbr życia lub zdrowia matki a życia dziecka, a
  • Odpowiedz