Wpis z mikrobloga

Jesteście w stanie konwertować dokumenty .docx do dokumentów typu .pdf? #sap tego nie wspiera i porzucił projekt mający takie wsparcie dać, ale czy pisaliście coś swojego w #abap i się Wam udało?
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kaelthas: @deryt: Ale oczym Wy piszecie? xD Pytam się, czy ktoś zaprogramował w ABAP-ie przerabianie .docx na .pdf, a nie czy się w ogólności da to zrobić jakimś zewnętrznym narzędziem.
  • Odpowiedz
@Zashi: Nigdy nie miałem podobnego wymagania, ale wydaje mi się to trochę karkołomne zadanie bez żadnych zew. narzędzi. Pewnie utworzenie jakiegoś Adobe Forma nie wchodzi w rachubę?
  • Odpowiedz
@mastal88: Tylko narzędzie wewnątrz SAP-a i ABAP. Czytanie doca i przerobienie na pdfa nie stanowi problemu. Tylko że docx ma inną strukturę wewnętrzną... Chciałem edytować rozwiązanie nad którym pracował SAP, ale wypluwany PDF nie uszkodzony i nie da się go odczytać. Różnicą w hexadecymalnym podglądzie pomiędzy tym wadliwym a prawidłowym zrobionym z tego samego docxa jest ogromna. To jest chyba ślepa uliczna. Szkoda.
  • Odpowiedz
@Zashi: robiłem coś podobnego kiedyś, ale formatowałem z Calca (OpenOffice) do Excela (brak wsparcia OLE dla OO). Ostatecznie chyba zostało to porzucone, bo rozpoczął się projekt, a to miało być do jakiegoś narzędzia wewnętrznego. W każdym razie operowałem wtedy na XMLach, które składane są na pliki officowe. Może zaczytanie .docx w ten sposób pomoże Ci rozwiązać Twój problem?

Jeżeli chodzi o "tylko narzędzia wewnątrz SAP..." to Adobe Formsy są chyba
  • Odpowiedz
@mastal88: Ale chodzi właśnie o to, aby stworzyć narzędzie, które pozwala wczytać dowolnego docxa, wypełnić go danymi i wypluć jako pdfa. Dlatego różnego rodzaju formsy nie wchodzą w grę.
  • Odpowiedz
@Zashi: to co @mastal88 napisał ma jak najbardziej sens, bo docx to tak na dobrą sprawę zestaw spakowanych zipem xmli. Tak więc byłbyś w stanie podmienić sobie coś tam w tym docx w samym ABAPie. Co do konwersji to zainstalować jakąś appkę na serwerze do robienia konwersji i w sm69 utworzyć commanda do uruchamia jej a później zaczytać sobie przekonwertowany plik (wszystko na serwerze aplikacji) ;P Nie widzę sensu,
  • Odpowiedz
@Zashi:
Jest fajna klasa do manipulacji plikami docx ale nie wiem czy to będzie pomocne dla ciebie CL_DOCX_DOCUMENT ale może warto sprawdzić.

Osobiście nigdy jej nie używałem za to korzystałem z podobnej dla excela CL_XLSX_DOCUMENT by odczytywać dokładnie komórki z excela które miały zdefiniowaną nazwę przez użytkownika a nie zaczytywać cały excel i sprawdzać gdzie są dane.
  • Odpowiedz
wczytać dowolnego docxa, i wypluć jako pdfa.

@Zashi: Jeśli nie ma do tego biblioteki to w ABAP tego nie zrobisz, chyba że masz kilka tysięcy godzin żeby się nauczyć standardów PDF i docx i napisać konwerter.

Są komercyjne biblioteki w Javie, nie wiem jak z darmowymi. Musiał byś z poziomu ABAP przez RFC wywołać program w Javie.
  • Odpowiedz
kilka tysięcy godzin żeby się nauczyć standardów PDF i docx i napisać konwerter.

@Jan0l: Albo kilkoro stażystów. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@crackers: Sprawdziłem i nie działa (albo nie umiem). Na nowszym systemie wewnętrznym w ogóle nie ma grupy funkcyjnej, do której przypisany jest moduł, o którym mówisz. Już próbowałem przenieść sobie tę grupę ze starszego systemu na nowszy i samemu pokombinować zmieniają kod, ale wyrzucane PDF-y są uszkodzone. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Zashi: Tego się obawiałem :/ W klasie CLDOCXFORM znalazłem metodę PRINTDOCX. Zadowolony wchodzę do środka a tam zakomentowane wywołanie funkcji RSPODOCXPS_PRINT :( W jakiej wersji systemu masz dostępną tą funkcję?
  • Odpowiedz
@crackers: Na 7.02 mam omawianę grupę funkcyjną, ale jest ona - tak jak mówisz - zakomentowana w wielu miejscach. Na 7.40 w ogóle nie ma tej grupy funkcyjnej.
  • Odpowiedz