Mirki, mam problem z #chromecast. Mam wersję drugą. Wszystko było w porządku, bez problemu działał, przesyłał filmy za pośrednictwem komputera czy komórki. Niestety od momentu kiedy dodatek GoogleCast zintegrowali z przeglądarką, mam problem bo po włączeniu filmu na komputerze po kilku minutach film się zawieszał, sieć wifi domowa traciła dostęp do internetu i był konieczny reset routera. Korzystałem z Plex Media Server, z Videostream. Podobna sytuacja jest również przy streamowaniu karty. Przy puszczaniu filmów z telefonu było ok, wczoraj jednak pojawił się podobny problem.
Zastanawiam się czy jest to wina samego Chromecasta czy może wina routera. Mam net z UPC, 60mb, router z upc (nie pamiętam modelu). Nie bardzo mam pomysł jak to próbować naprawić. Przeinstalowywałem plexa, chrome'a, resetowałem chromecasta.
@frusio: lecę na starym Cast'cie i nie mam z nim problemu... Ale chętnie zobaczę czy ktoś udzieli Tobei odpowiedź bo planowałem podmianę na nowszą pastylkę
@bobbb: Też skłaniam się raczej ku routerowi, ale dziwne jest to że połączenie zrywa się tylko przy pracy chromecasta. Pisać do UPC o wymianę? Czy spróbować przywrócić router do ustawień fabrycznych?
@moh1942: @JusTQL: @bobbb: Jeżeli jeszcze interesuje to zresetowałem router do ustawień fabrycznych i modyfikowałem ustawienia firewalla i chyba pomogło :) zaczęło wszystko znowu hulać jak trzeba :) pozdro
Niestety stabilność chromecasta nie powala, WiFi to nieposkromiona bestia i cały czas ma swoje problemy. Ja polecam od siebie przerzucić się na wyłącznie 2.4GHz oraz mieć włączone UPnP.
Zastanawiam się czy jest to wina samego Chromecasta czy może wina routera. Mam net z UPC, 60mb, router z upc (nie pamiętam modelu). Nie bardzo mam pomysł jak to próbować naprawić. Przeinstalowywałem plexa, chrome'a, resetowałem chromecasta.
Za wszelkie pomysły z góry dzięki.
#upc #wifi #komputery #informatyka
Ja polecam od siebie przerzucić się na wyłącznie 2.4GHz oraz mieć włączone UPnP.
Tu są bardziej zaawansowane poradniki:
https://techtourguide.wordpress.com/2015/01/15/optimizing-wireless-network-for-chromecast/
https://support.google.com/chromecast/answer/6288975?hl=en
Komentarz usunięty przez autora