Wpis z mikrobloga

Jakies pytania o mieszkanie w USA?

Jestem tutaj juz troche czasu. Nie mieszkam w okolicy polonii i obcuje w 99% przypadkow tylko z amerykanami.

Podejscie zmnielo mi sie o 180 stopni przez ostatnie lata i skoro mam wiecej czasu ze wzgledu na dlugi weekend (swieto narodowe) to z checia odpowiem na pytania z moze troche innej perspektywy niz osoby przyjezdzajace tutaj na wakacje/mieszkajace w chicago, greenpoint/przesiadujace nielegalnie czy w inny sposob nie do konca asymilujace sie ze spoleczenstwem.

Tak, mieszkam na osiedlu ktore wyglada jak z "Kevin sam w domu", moj niebieski jest urodzony tutaj, pracuje w amerykanskiej firmie i generalnie poza miloscia do pierogow i wizyta w polskim sklepie raz na miesiac nic mnie z Polska nie laczy (prosze bez patriotycznych wjazdow na moja osobe. Aktualnie planuje wycieczke ze znajomymi zeby im Polske i Europe pokazac, bo jest to czesc mojej dumy).

Wiem ze duzo osob z wykopu mieszka w USA, ale z tego co czytam to wciaz maja podejscie czy zdanie polonii ktorej ja unikam.

#usa #ama
  • 23
  • Odpowiedz
@historiofil: Nie odcinam sie. Zawsze mowie o Polsce pozytywnie, przynosze znajomym nasze dania czy rozmawiamy o historii itd.

Akurat z moim podejsciem czuje sie bardziej jak osoba promujaca Polske wsrod obcego narodu. Lacznie z wizyta w kongresie.
  • Odpowiedz
@MyPhilosophy: Ubieraja sie okropnie.

Ja mam krotkie wlosy i musialam sie przyzwyczaic do bycia "inna" w malym miasteczku.

Wiele znajomych mowi mi "You look like an European" i to jest dla mnie
  • Odpowiedz
@kantoniusz: Jestem mega dumna z historii Polski. I moi znajomi wydaja sie tym zainteresowani. Kolega przeczytal ksiazke o Powstaniu Warszawskim, wiele osob pyta o to jak wyglada zycie i nagle dochodza do wniosku ze oni nie doceniaja tego co maja tak latwo osiagalnego.

Generalnie odbieraja nas jak strasznie upartych #!$%@? ktorzy nie dadza sobie w kasze dmuchac ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I z tego jestem dumna.
  • Odpowiedz
@historiofil: Nie o to mi chodzilo. Raczej chcialam podkreslic ze nie przyjechalam do USA mieszkac w PL 2.0 i unikam takich kontakow.

Ale to ze jestem z Polski i ze mam herb, czy niesamowita historie i kulture to nosze wypisane na czole.

I bedac w 100% szczera jestem coraz bardziej zainteresowana historia i wydarzeniami od kiedy opowiadam o nim ludziom. I czuje sie bardziej polakiem niz gdy mieszkalam w Polsce
  • Odpowiedz
@fuurikuuri: Jeszcze jedno.
Dlaczego piszesz bez polskich znaków? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No bo, ładnie piszesz, używasz przecinków, itp. A polskich znaków brak. To tak kontrastuje.
  • Odpowiedz
@fuurikuuri: co z tym słynnym small talkiem - jakie masz do tego podejście? Domyślam się, że raczej nie jarasz się tym jak każdy polak przebywający w Stanach podczas chwilowego pobytu. Mam znajomą, która jako native która dostrzega w tym dwie grupy(również native'ów) - ludzi, którzy od małej rozmowy potrafią streścić swój życiorys nie szczędząc szczegółów oraz takich, którzy do tych rozmów nie przywiązują żadnej wagi. Robią to dlatego że są
  • Odpowiedz