Wpis z mikrobloga

@kendi: @kw401:
W przepisach nie ma żadnego paragrafu mówiącego o wymianie tablic wz. 1976 przy zmianie właściciela, jest to najpewniej kolejna wzięta z dupy interpretacja urzędników (czytałem wszystkie rozporządzenia i nie ma tam nic na ten temat).

Zresztą nawet jeśli będzie problem z przerejestrowaniem to motorowery mają przegląd bezterminowy, zatem nie ma problemu że skończą się miejsca na pieczątki w dowodzie poprzedniego właściciela.
Mnóstwo motorynek tak zmieniało posiadaczy bez żadnej
  • Odpowiedz
@kw401: @yeloneck: Przy zakupie nie trzeba zmieniać tablic no matter what;) zmienić tablicę trzeba przy rejestracji, w teorii do 30 dni, w praktyce nie trzeba pojazdu przerejestrowywać wcale ;) nie ma z tego powodu ŻADNYCH konsekwencji.
  • Odpowiedz
  • 0
@oficer-prowadzacy napewno obowiązkowe przeglądy motorowerow ominęły te starsze?

Kiedys wydawaniem tablic zajmowały się inne urzędy ze względu na podział administracyjny. W każdym razie jak pójdziesz do urzędu, będą chcieli wymienić tablicę. Gdybym stał się posiadaczem takiego pojazdy, bym jeździł na starych numerach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kendi:
Auto ma być z tego samego powiatu, a skoro w starym podziale administracyjnym nie było powiatów to na tej bazie urzędasy interpretują że trzeba wymienić tablice (oczywiście to że ten wzór wydawali jeszcze przez 1.5 roku w aktualnym podziale administracyjnym to #!$%@? ich obchodzi). Jest to wyjątkowo naciągana interpretacja.
Co do pytania o urzędy - Katowice zarówno w starym podziale administracyjnym jak i obecnym były stolicą województwa, są też jednocześnie
  • Odpowiedz
@oficer-prowadzacy napewno obowiązkowe przeglądy motorowerow ominęły te starsze?

@kendi: przeglądy bezterminowe przeterminowały się w lipcu 2010 roku. Do tej daty każdy, nawet mający wpis w dowodzie że ma przegląd bezterminowy, musiał jechać na SKP i powtarzać co 2 lata.
  • Odpowiedz
@oficer-prowadzacy: w lipcu 2009 roku. Przecież tak samo było ze starymi dowodami osobistymi - też były bezterminowe, ale w którymś momencie straciły ważność. Nic w tym dziwnego. Śmiać też mi się chcę z tych, którzy mają "bezterminowe" prawa jazdy (z kreską w dacie ważności "do" w przeciwieństwie do obecnie wystawianych ze sprecyzowaną datą "do"), którzy twierdzą że ich prawa jazdy będą ważne na zawsze ;)
  • Odpowiedz
@MotoKubaPL:
Raczej domyślam się że tamte prawa jazdy też najpewniej każą wymienić, ale taka sytuacja nie powinna mieć miejsca - jak jest wpisany bezterminowy to #!$%@? mnie obchodzi że jakiemuś kretynowi z Wiejskiej się coś odwidziało.
Prawo nie może działać wstecz i tyle - równie dobrze mogliby ustalić przepisy podnoszące wiek na kategorię B do 25 lat i poodbierać z tego tytułu prawko wszystkim osobom poniżej 25 roku życia (bo tak).
  • Odpowiedz
@wiewior_s: potwierdzam. Ojciec dostawczy samochód kupił i jeździł przez rok nieprzerejestrowanym, bo nigdy nie miał czasu żeby to załatwić :D Jedynie problem jest, jak się miejsce w dowodzie skończy na przeglądy. Wtedy już wymieniają od razu :\
  • Odpowiedz