Wpis z mikrobloga

Mirunie spod tagu #motoryzacja i #skutery . Chciałbym spytać o radę na co mógłbym zwrócić uwagę lub samemu naprawić. Dostałem jakiś czas temu skuter moto-magnus dwusuwowy i mam problem z manetką gazu. Skuter zapala normalnie i rusza bez problemu, ale tylko do pewnego momentu przekręcenia manetki. Tzn. gdy przekręcam ją lekko to skuter przyśpiesza do pewnej prędkości (około 40 km/h). Problem pojawia się jak przekręcę ją powyżej 10-15% odchyłu od stanu początkowego. Wtedy silnik zaczyna poważnie przerywać i tylko co jakiś czas na sekundę załapie. Silnik nie gaśnie tylko pracuje wtedy jak na 'biegu' jałowym i wtedy jak przekręcę znowu lekko manetkę to ponownie dodaje gazu. Nie mam pojęcia o co w tym wszystkim chodzi. Może miał już ktoś z Was taki problem? #pytanie
  • 4
@Medioholik na początek wymień świece na nową i przeczysc gaźnik. Objawy jak by go zalewalo albo dostawał za dużo powietrza. Jak to nie pomoże sprawdz zawór membranowy czy nie ma połamanych płytek i kompresję cylindra w jakimś warsztacie. Przeczytaj poradnik w necie jak wyregulować gaźnik. Potem pozostaje wymiana modułu zapłonowego i kranika podcisnieniowego, al to w ostateczności