Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Przeglądam od dłuższego czasu wykop bez konta. Dlaczego? Bo nie mam zaufania do nich w kwestii przechowywania moich danych osobowych. To jest portal ze śmiesznymi obrazkami w którym czasem może się zdarzyć napisać coś głupiego. Wykop nie raz pokazał, że dość łatwo udostępnia dane różnym służbom. Po usunięciu konta nadal to co napisałeś/łaś jest widoczne w serwisie, no chyba że ręcznie usuniesz wszystkie swoje wpisy, ale już np dodanych znalezisk nie da się usunąć.

Może to nie jest idealny przykład, ale chociażby koleś od rurki w samolocie. Idiotyczny żart 1/10 i dane szybciutko udostępnione, bagiety pukajo do drzwi. Gościu na tyle nieogarnięty, że zakłada drugie konto i pieprzy coś o narkotykach - wykop go banuje informując wszystkich, że to ten sam koleś. WTF? Zobaczcie ile głupich rzeczy się chociażby plusuje, albo wypisuje w komentarzach na tego typu portalu ze śmiesznymi obrazkami. Na pewno nie wszystko co tu robicie chcielibyście udostępniać wszystkim. Choćby ze względu na wykonywany zawód. Ale czy wykop dotrzyma dyskrecji? Teoretycznie wykop udostępnia dane tylko w momencie łamania prawa, ale czy tak jest w praktyce? Ja mam wątpliwości, dlatego już dawno usunęłam konto i tak przeglądam wykop, bo i tak przed komentarzem trzebaby było się trzynaście razy zastanowić czy aby nie przekracza jakiejś granicy i w razie czego mi nie zaszkodzi. A wy się nie przejmujecie?

#gorzkiezale #oswiadczenie #wykop

Przy okazji #pytanie do specjalistów, bo ja akurat nie z tych programistów 15K: co właściwie za dane taka strona posiada? IP, cookies i stare wpisy (również te usunięte?). Jak jestem zalogowana na wykop i facebooka lub do gmaila w tym samym czasie to jest możliwe, żeby wykop wiedział na jakie konto (np przez cookies albo jakoś inaczej?) ?

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( http://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Asterling
Po co to?
Dzięki temu narzędziu możesz dodać wpis pozostając anonimowym.
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Przeglądam od dłuższego czasu wykop...

źródło: comment_LmS3IFvMlw0ULEnISRpD60TakUkVfd8u.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

OP: @mlody18: teoretycznie tak, ale tutaj chodzi o coś innego. o dysponowanie Twoimi danymi. Mam dużo większe zaufanie do reddita. Podejrzewam, że tam prędzej by spalili swoje serwery niż np wydali twoje dane w błahej sprawie. Do wykopu nie mam takie zaufania

To jest anonimowy komentarz.
Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: sokytsinolop
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Z tym samolotem i rurką to było chyba tak iż jakiś mirek na niego doniósł i policja zgłosiła się do wypoku po dane, a nie, ze wypok sam z siebie poszedł z danymi do policji.

A w takiej sytuacji gdzie policja zgłasza się do serwisu po dane to każdy, absolutnie każdy polski serwis internetowy czy forum im te dane da. W przeciwnym razie naraziliby się na spore problemy, a
  • Odpowiedz