Fotografia przedstawia francuską manufakturę noży Claude Dozorme . W tamtych czasach (19/20 wiek) szlifierki (okrągłe kamienie) do ostrzenia noży były napędzany wprost przepływającą wodę w rzecze, nad którą stawiano manufakturę. Stąd tez ta nietypowa pozycja szlifierzy, którzy wyprowadzają krawędź ostrza wprost nad wodą. Z tego też powodu w zimniejszych okresach było to dość ciężkie ze względu na panującą temperaturę. Aby zapobiec wymarznięciu organizmu, na nogach pracowników kładziono psy, które ich wprost ogrzewały.
@wytrzzeszcz: być może chodziło też o to, że wygodniej się leżało 8 godzin, niż stało - cięzko powiedzieć w sumie- można by poszukać w źródłach jeszcze.
@Kain_to_Charlie_a_Delta_to_Kain: woda moze tez sluzyla za chlodzenie ostrza zeby go nie przegrzac. W ubojni jak ostrza noze tez robi to kamieniem zanurzonym w wodzie i na minimalnych obrotach - takie ostrze wytrzyma bardzo duzo godzin pracy
Fotografia przedstawia francuską manufakturę noży Claude Dozorme . W tamtych czasach (19/20 wiek) szlifierki (okrągłe kamienie) do ostrzenia noży były napędzany wprost przepływającą wodę w rzecze, nad którą stawiano manufakturę. Stąd tez ta nietypowa pozycja szlifierzy, którzy wyprowadzają krawędź ostrza wprost nad wodą. Z tego też powodu w zimniejszych okresach było to dość ciężkie ze względu na panującą temperaturę. Aby zapobiec wymarznięciu organizmu, na nogach pracowników kładziono psy, które ich wprost ogrzewały.
Edit: zdjęcie pochodzi ze strony producenta - http://www.dozorme-claude.fr/en/a-knife-story który istnieje do teraz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
wprost
@camelopardalis: ok, dziękuję ( ͡° ʖ̯ ͡°)
https://www.youtube.com/watch?v=U3sUsovrDqw
P.S. Nie jestem specem od gramatyki, ale pamiętam że wiek zawsze piszemy cyframi rzymskimi