Wpis z mikrobloga

No elo, od jakiegoś czasu zauważam, że wielu wykopowiczów nie wie na czym polega filozofia Karola Marksa. Przytoczę kilka cytatów z Manifestu Komunistycznego, najlepiej ilustrujących błyskotliwość i rozsądek tego wyklętego przez prawaków filozofa.

Człowiek prawie ciągle potrzebuje pomocy swych bliźnich i na próżno szukałby jej jedynie w ich życzliwości.

Ale jak to, przecież Korwin mówił co innego. Ludzie będą pomagać, tylko wystarczy przestać im zabierać 83% dochodów, zaufajcie mu. Trochę śmierdzi lewactwem, jeżeli mam być szczery, ale nikt nie jest doskonały.

Interes przedsiębiorców (...) jest zawsze pod pewnym względem różny od interesu publicznego, a nawet mu przeciwny (...). Propozycja jakiegoś nowego prawa czy przepisu regulującego handel, która pochodzi od tej klasy, powinna się zawsze spotkać z największą ostrożnością i nie powinna być nigdy przyjęta, zanim nie zostanie wszechstronnie i dokładnie zbadana, nie tylko z największą skrupulatnością, lecz z najbardziej podejrzliwą uwagą. Pochodzi bowiem od klasy, której interes nie jest dokładnie taki sam jak interes publiczny, a która jest zainteresowana tym, by oszukiwać, a nawet ciemiężyć społeczeństwo, i która je w wielu przypadkach oszukiwała, jak i uciskała.

Karol wyprzedza epokę i zauważa problem mentalności tzw. Januszy Biznesu. W przeciwieństwie do wykopowej prawicy, nie ufa tej grupie i nakazuje traktowanie ich propagandy z rezerwą. W sumie się zgadzam.

Nasi kupcy skarżą się często na wysokie płace w Wielkiej Brytanii jako na przyczynę faktu, że ich towary nie wytrzymują konkurencji na rynkach zagranicznych, nie wspominają natomiast ani słowa o wysokich zyskach z kapitału. Skarżą się na wygórowane zarobki innych ludzi, ale nic nie mówią o zarobkach własnych.

Tutaj Marks ma rację, przedsiębiorcy cały czas mówią o podatkach i kosztach, ale nigdy o zyskach. Prawactwo non stop ujada o unijnych kosztach, wygodnie zapominając o zyskach z dostępu do rynku UE.
Marks 1, wykopki 0.

Człowiek zawsze musi żyć ze swojej pracy i jego płace muszą być przynajmniej wystarczające do jego utrzymania. W większości wypadków muszą być nawet nieco większe, inaczej byłoby niemożliwym dla niego, żeby utrzymać rodzinę i rasa takich robotników nie mogłaby trwać poza pierwsze pokolenie.

Typowy lewak tworzy zaczątki pod pensję minimalną. Znowu wbrew prawicy uważa, że człowiek powinien zarabiać godnie, a nie dostawać ochłap jaki rzuci mu wredny kapitalista!

Nie ma nic nierozsądnego w tym, że bogaci powinni finansować wydatki publiczne nie tylko proporcjonalnie do swoich dochodów ale trochę więcej niż w stosunku do wielkości dochodów

Oczywiście pochwala podatek progresywny, i słusznie.

Prawo państwowe powinno chronić obywateli przed utracjuszami i marzycielami oferującymi nierozsądne pożyczki. Inaczej znaczna część kapitału krajowego nie trafiłaby do rąk tych, którzy najprawdopodobniej uczyniliby zeń najzyskowniejszy użytek, tylko do tych, którzy najpewniej go zmarnują i zniszczą.

Marks znowu chce ingerować w prywatne prawo do podejmowania decyzji, ale to w końcu lewak więc nic nowego. W dodatku robi to w dobrej wierze. Chce chronić nieporadnych, a to popieram.

Jak widzicie wykopki, Karol Mars nie taki zły jak go korwiniści malują. A nie, zaraz...
Pomieszały mi się książki. ( ͡° ʖ̯ ͡°) To nie były cytaty Karola Marksa, tylko Adama Smitha, ojca kapitalizmu. Pochodzą m.in z książki "Bogactwo narodów", czyli biblii kapitalizmu.

#bekazprawakow #neuropa #ekonomia #polityka
l.....r - No elo, od jakiegoś czasu zauważam, że wielu wykopowiczów nie wie na czym p...

źródło: comment_7Z0jqcQlYkgixv6iqv1xZW8NklO3Ttyo.jpg

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Joz No dobrze ale kto?
Ja się pytam tylko kto tak uważa a Ty piszesz o jakichś Sowietach.
Prawda jest taka że mało kto na wykopie w ogóle zna Kapitał czy Manifest czy Huma czy Bogactwo Narodów a Ty wyolbrzymiasz, że jacyś prawacy nie znają Smitha bądź Marksa.
I nie szukam błędów logicznych (wtedy używalbym nazw błędów logicznych) tylko osoby którą oskarżasz o hipokryzje czy tylko tworzysz chochoła
  • Odpowiedz
@Brzytwa_Ockhama: Doszukujesz się w mojej wypowiedzi rzeczy które nigdy nie padły celem toczenia piany z pyska. Nazwisko "Marks" w polskiej społeczności jest natychmiast utożsamiane z najgorszymi zbrodniami Lenina i Stalina (i nawet nie próbuj udawać że tak nie jest, spójrz jak wielu ludzi nawet na wykopie nazywa Zandberga marksistą myśląc że jest w jakikolwiek sposób obelga). Zauważyłem, że gdyby takim ludziom przedstawić tezy Marksa postawione w Manifeście a niepodpisane jego
  • Odpowiedz
@lerner: Z gruntu rzeczy wolnorynkowe cytaty i na początku myślałem, że chcesz przedstawić Marksa jako kapitalistę bliskiego poglądom do kucy i nawet zacząłem szukać w zakładkach opracowania wskazującego podobieństwa poglądów Marksa w wielu kwestiach do libertarian. Poza wątkiem o progresywnym podatku cała reszta jest wolnorynkowa i nie mam zielonego pojęcia co to niby miało pokazać poza jakąś walką z Twoim urojonym modelem wolnorynkowca.
  • Odpowiedz
@Herubin: Neuropa wpadła w pułapkę tego samego myślenia, za jakie (słusznie zresztą) krytykowali wcześniej korwinistów. Podpinają "głupich prawaków" pod jakieś poglądy z d--y, a potem to krytykują.

Mógł być ciekawy wpis o myśli Adama Smitha czy Marksa, a wyszedł agresywny (w zamierzeniu chyba ironiczny, bo te prawaki takie głupie, hehe) pojazd po kimś, kto nawet nie istnieje poza wyobraźnią autora. Kupa.
  • Odpowiedz
@Joz Super, to dlaczego ich nie zawołasz jeśli mają jakieś konkretne nicki tudzież grupują się w jakichś tagach?
4kuce już dawno nie istnieją i są obiektem żartów. Atakowanie korwinistów to jak bicie nie istniejącego przeciwnika któremu można nałożyć łatkę niewiedzy tudzież można się z nich pośmiać bez celu ot tak żeby podtrzymać śmieszkizm wobec myśli wolnorynkowej. Nie udaję, że Marks nie jest łączony że Stalinem i Leninem ale nie dziwi mnie
  • Odpowiedz
@koroluk: @lerner: o ile prawaki zwykle są aktywne na mirko, wyzywając wszystkich od lewaków, tak tutaj nie spodziewam się większego odezwu najgorszych krzykaczy. Biblię też mało kto czytał, a wszyscy niemal w Polsce katolicy xD
  • Odpowiedz
@Kreation: a ponad 500 lat temu ktoś uwierzył Kolumbowi i ten odkrył Nowy Świat ale co to ma do wpisu? Podobnie jak Lenin który się tutaj nawet nie pojawił? Wytłumaczę- wpis jest o tym że niektórzy ludzie, odrzucają pewne rozwiązania bo są tak zaślepieni walką "z lewactwem/etatyzmem/komunizmem/socjalizmem" że nie zauważają że rozwiązania te to nie Marks i Engels a postulaty samego A. Smith'a, zwanego ojcem kapitalizmu (który to kapitalizm, w
  • Odpowiedz
4kuce już dawno nie istnieją i są obiektem żartów. Atakowanie korwinistów to jak bicie nie istniejącego przeciwnika

@Brzytwa_Ockhama: a czy przypadkiem pokonanie korwinistów na wykopie nie jest w dużej mierze zasługą neuropy? :)

@Kreation: @anymous: chyba nie doczytaliście do końca
  • Odpowiedz