Wpis z mikrobloga

@dragon240994: Księżyc, niby tak blisko a tak daleko.

Właśnie zastanawiam się czy nie ma sensu tam czasem wrócić.
Ciekawe czy są tam materiały, żeby na miejscu budować rakiety.
Na przykład takie o których ostatnio coś wrzucałem - termiczne rakiety nuklearne.
  • Odpowiedz
@FX_Zus: hel-3 ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Pomysłów może być kilka - hotel na orbicie, radioteleskop po ciemnej stronie, działo szynowe, testowanie windy kosmicznej, górnictwo

Tyle że sam hotel może równie dobrze znajdować się na orbicie naszej planety, radioteleskop można umieścić w którymś z punktów libracyjnych, działo szynowe - chyba tylko do
  • Odpowiedz
@dragon240994: ten hel to chyba jakiś mit ;)

A budowa rakiet to eksploracji US? (układu słonecznego)
- małe ciążenie
- ponoć jest tam wodór

Idealne miejsce do wystrzeliwania rakiet z napędem NTP.
  • Odpowiedz
@FX_Zus: Constellation zakładał testy na Księżycu przed Marsem, później stwierdzono że lepiej od razu lecieć w stronę czerwonej planety.

Co do bazy na Księżycu, widocznie Musk nie widzi nic wartościowego w samym Księżycu.
  • Odpowiedz
@dragon240994: no pewnie ktoś to już policzył, że to się nie opłaca.
Choć mi to wydaje się całkiem sensowny plan, taka baza wypadowa do całego US. Po wybudowaniu bazy dalsze misje byłyby znacznie tańsze.

Wydaje mi się, że już teraz można by zbudować Księżycowy kombajn do automatycznego pozyskiwania surowców.
  • Odpowiedz
@FX_Zus: tylko trzeba tak:
- wysłać ludzi na Księżyc
- zapewnić im zakwaterowanie (tu dochodzi koszt budowy habitatów albo stacji na orbicie Księżyca, a tu z kolei potrzebny jest wielokrotny start z powierzchni (paliwo))
- wysłać sprzęt na Księżyc który mógłby być zasilany energią słoneczną
Potem:
- budowa zaplecza na orbicie
- transport materiałów i ludzie którzy muszą być przeszkoleni w EVA lub roboty przystosowane do zadania
  • Odpowiedz
@dragon240994: nikt nie pisze, że to będzie proste i tanie :)
Ale na Księżyc jest przynajmniej blisko w porównaniu do Marsa.

Część tego wszystkiego mogą zrobić automatyczne urządzenia.
Mieszkać można w olbrzymich jaskiniach.
Trzeba by wymyślić jak wszystko zrobić na miejscu, bez przysyłania jakichś większych ładunków z Ziemi.
  • Odpowiedz
@dragon240994: nikt nie pisze, że to będzie proste i tanie :)

Ale na Księżyc jest przynajmniej blisko w porównaniu do Marsa.

@FX_Zus: blisko, ale czy przypadkiem deltav nie jest dla Księżyca większe niż dla Marsa?
  • Odpowiedz
Pomysłów może być kilka - hotel na orbicie, radioteleskop po ciemnej stronie, działo szynowe, testowanie windy kosmicznej, górnictwo

Tyle że sam hotel może równie dobrze znajdować się na orbicie naszej planety

ale hotel na samym Księżycu mógłby korzystać z wydobytych materiałów, taki na orbicie typu ISS trzeba stale zaopatrywać.

radioteleskop można umieścić w którymś z punktów libracyjnych
  • Odpowiedz
@enron: niby jakim cudem, przecież jest znacznie bliżej do tego księżyc jest znacznie mniejszy. Prędkość ucieczki z powierzchni jest np. 2x większa dla Marsa niż dla księżyca.
  • Odpowiedz
@enron: niby jakim cudem, przecież jest znacznie bliżej do tego księżyc jest znacznie mniejszy. Prędkość ucieczki z powierzchni jest np. 2x większa dla Marsa niż dla księżyca.

@FX_Zus: Doczytałem dokładniej - i faktycznie pomieszałem. Chodziło o to, że delta-v Ziemia-Księżyc jest dużo większa niż Księżyc-Mars. Czyli jak dotrzemy na Księżyc, to budując z tamtejszych surowców rakietę/paliwo możemy dostarczyć dużo efektywniej to na Marsa :)
  • Odpowiedz
@enron: no dokładnie :) Niestety nie ma w tym względzie żadnych planów. Pewnie nie doczekamy za naszego życia takiej fabryki/bazy wypadowej.
Ciekawe jak też będzie z tym elonowym Marsem, to jednak bardzo daleko, chemiczne rakiety są wolne. To będzie bardzo bardzo ryzykowna przygoda dla tych co zdecydują się lecieć.
  • Odpowiedz