Wpis z mikrobloga

Korzystając z sezonu na paprykę zdziałałem dzisiaj fajną pastę na kanapkę, krakersa czy grzankę.
Całość, składająca się głównie z pieczonej papryki i włoskich orzechów nawiązująca do syryjskiej muhammary ma bardzo wielopoziomowy, słodko-pikantno--ziołowy smak i aromat, dzięki czemu jest świetną alternatywą dla bardziej popularnych past takich jak hummus czy baba ganoush. Dodatkowo, mozemy zapiec ją w słoiczkach zupełnie jak marmoladę i kiedy przyjdzie ochota na przekąskę, po prostu ją otworzyć. Przepis zawiera sporą ilość czosnku, który jednak dzięki upieczeniu zupełnie traci swój przenikający wszystko zapach i wyczuwalny jest jedynie w smaku.

składniki:

-4 dorodne, czerwone papryki
-szklanka włoskich orzechów
-3 ząbki czosnku
-łyżeczka soli, mielonego kuminu i płatków chilli (może być w proszku)
-3 łyżki oliwy
-garść krakersów (oryginalnie jest to wnętrze chleba ale krakersy nadają paście specyficznego smaku i lepszą, chrupką teksturę)

-jadalną część papryki i czosnek pieczemy w piekarniku do momentu, aż wierzch będzie lekko przypalony (ok 20 min w 180'C
-orzechy prażymy na patelni do zmiany koloru
-całość wrzucamy do melaksera, blendujemy na półgładką masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy więcej krakersów/bułki tartej
-cieszymy się własnoręcznie zrobioną, zdrową i pyszną przekąską!

SMACZNEGO!

#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #pasta (( ͡° ͜ʖ ͡°)) #wegetarianizm
kozlo23 - Korzystając z sezonu na paprykę zdziałałem dzisiaj fajną pastę na kanapkę, ...

źródło: comment_XiwbSgahFPmw2qMhCMhbbn0ek6NKG2rP.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach