Wpis z mikrobloga

@citra:
pierwsza partia większych ilości wyszła do ludzi jakieś 2 tygodnie temu, więc trudno opisywać wyniki.
generalnie - w teście ślepym miałbym problem w odróżnieniu poszczególnych drzew po zjedzeniu próbek słodu. Oczywiście torf jest wyraźnie odmienny i łatwo go można poznać, ale stężenie fenoli też nie jest szczególnie wysokieŁ 5-10ppm.

Planuję zrobić parę piw z różnymi wędzonkami, ale nie sądzę aby wyszły wyraźnie inne typy wędzonki...
@citra: @BrowarPERUN: właśnie mi wjechało 5 kg torfu od vikingów, chciałem z 3 kg zrobić stouta, z 2 kg może whisky witbiera, ale teraz się zmartwiłem tymi fenolami, wcześniej używałem najmocniejszego z castle, gdzie stężenie jest 3,4 razy większe i byłem zadowolony, przy połowie zasypu w stoucie musiałem ratować stoutowość piwa kawą na zimno. przy 10 ppm, whisky od vikingów w stoucie może się zgubić.