Wpis z mikrobloga

Ostatnio wrzuciłem wpis o tym, że #linux to system dla masochistów.
Poproszony o uzasadnienie wołam zainteresowanych:
@Steel-Orphan: @Romantyczny_widelec: @Sibu: @majsterV2:

No to teraz pokrótce dlaczego uważam, że #ubuntu (Używam Ubuntu 16.04) to #sosnowiec wśród systemów operacyjnych:

-Ubuntu jako działający system to jakieś niedomówienie - jego trzeba właściwie stworzyć od podstaw.
-instalowanie większości sterowników to babranie się z rdzeniem systemu (patrz punkt wyżej)
-Brak wsparcia większości programów, a zamienniki działają słabo lub patrz punkt wyżej.
-Jest stabilny niemalże jak windows millenium - czytaj: wiesza się przynajmniej raz dziennie
-task manager nie zabija procesów, nawet jak każesz mu to zrobić 6 razy...
-wirusy - może nie powstają wirusy na Linuxa, ale każdy jest narażony na samozniszczenie. Wracając do dwóch pierwszych punktów - jeśli nie wiesz jak coś zrobić, to googlasz podobny problem. Jest pełno wyników w google mówiących jak dany problem rozwiązać, a sprowadza się to do bezmyślnego kopiowania komend do terminala... k---a cokolwiek tam by nie było napisane, to i tak wklejam jeśli jest szansa na rozwiązanie problemu. SUDO i do dzieła, może nie r------e systemu...

I to tylko tak na szybko pisane. Jakbym się skupił to pewnie znalazłbym więcej rzeczy, które mnie niemożebnie w-------ą.
Ok przyznaję, że nie jestem specem od komputerów, a już tym bardziej #programista15k, jednak ogarnięcie w tej dziedzienie mam większe niż przeciętny użytkownik komputera. Przyznaję, że dałbym radę ogarnąć ten system, zajęłoby mi to pewnie kilka miesięcy i bym spokojnie na nim działał. Jednakże nie tego oczekuje się od "systemu operacyjnego".

Dopóki Linux nie będzie bardziej intuicyjny, dopóty nie nastanie #roklinuxa.

Dorzucę jeszcze #pcmasterrace - może więcej osób zobaczy moje wypociny. Wcześniej szukałem informacji, czy ubuntu to dobry wybór. Brakowało mi jednak opinii kogoś, kto go spróbował, a nie jest jego wyznawcą.

Tak więc podsumowując: Jeśli uzywasz komputera na codzień, to najlepsze co możesz zrobić na Ubuntu, to wejść na ebay i kupić #windows (mi się właśnie ściąga obraz płyty)
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bieniuraper: To co mnie najbardziej zraziło do Linuxa to ogrom czasu, który trzeba poświęcić, żeby rozwiązać problem. A problem, to np. sterowniki grafiki, nie działający VLC, czy głupie ściągniecie napisów do filmu... Szkoda życia na linuxa. Sprzedam duszę Microsoftowi za oszczędzony czas na ziemskim padole.
  • Odpowiedz
-Ubuntu jako działający system to jakieś niedomówienie - jego trzeba właściwie stworzyć od podstaw.

@Bieniuraper: Bo Ubuntu to syf

-instalowanie większości sterowników to babranie się z rdzeniem systemu (patrz punkt wyżej)
Sterowniki (większość) jest dostarczana od razu, co najwyżej do grafiki trzeba wgrać, ale to robi automat jak
  • Odpowiedz
@Bieniuraper: @Bezsprzecznie: a ile czasu poswieciles poświęcasz na naukę Windowsa?

Linuks w wielu aspektach jest bardziej intuicyjny i jednolity. Tylko jesteś przyzwyczajony do Windowsa. Ja rzadko korzystam z Windowsa i jak tam mam jakiś problem to jest tutorial z obrazkami i klikam po 10 razy... to już wolę 2 komendy skopiować.

Ale wszystko zależy od zastosowania. Jako wadę linuksa podajesz brak wsparcia innych programów dla Linuksa. To jest
  • Odpowiedz

-Brak wsparcia większości programów, a zamienniki działają słabo lub patrz punkt wyżej.

-Jest stabilny niemalże jak windows millenium - czytaj: wiesza się przynajmniej raz dziennie

-task manager nie zabija procesów, nawet jak każesz mu to zrobić 6 razy...

@Bieniuraper: U mnie nic z tego nie występuje, jednak ja korzystam
  • Odpowiedz
@Bieniuraper: Ubuntu osobiście nie polecam, lepiej wziąść Linux Mint XFCE.
Canonical to korporacja idąca w stronę zamkniętego oprogramowania, oraz ich system szpieguje!
Ubuntu było dobre do 10.04, dalej to już corposystem.
  • Odpowiedz
Może dla Ciebie, ja nie znajduję tych wad:

Ogólny, nieuzasadniony zarzut, a raczej opinia; ja uważa, że to całkiem spoko system

• Odpowiedz
@Bieniuraper: Za mało czasu poświęciłeś, windy używasz całe życie, linuxowi ile dałeś tydzień? Druga sprawa to taka że wybrałeś trochę gowniane distro. Wirusy no różnica między winda a linuchem pod tym względem jest taka że w tym drugim żeby mieć wirusa musisz go zainstalować z pełną świadomością. Linux jest wystarczająco intuicyjny myślę że dla każdego, ma od groma nakładek graficznych, każdy znajdzie coś dla siebie, trzeba tylko mieć chęci i
  • Odpowiedz
@Bieniuraper: Zainstalowałem Lubuntu na starym laptopie i muszę powiedzieć, że kompletnie się nie zgadzam z twoimi tezami. Włożyłem pendrive'a do wejścia, zacząłem instalować system, sformatowałem cały dysk (podczas instalacji), zainstalowałem podstawowe programy (przeglądarki i LibreOffice - z tym akurat było kilka minut więcej zabawy, bo początkowo nie zainstalował się "Excel" i "PowerPoint" oraz spolszczenie, ale metodą prób i błędów udało się to naprawić) i wszystko elegancko działa. Laptop włącza się
  • Odpowiedz

@Bieniuraper: To jest jedyne prawdziwe zdanie, reszta to chyba wyssales z palca :D. Bawilem sie bodajze przez 6-12mc kilkoma dystrybucjami linuxow w ty mtez ubuntu i w zyciu takich cudow nie mialem jak Ty opisujesz :D. Linuxy poki co trza traktowac jako OS'y specjalnego przeznaczenia i wtedy programy pod nie sa idealnie spasowane, a jak chcesz cos na
  • Odpowiedz
@Bieniuraper: co to za żenujace wypociny? xD
1. w Ubuntu jest graficzny instalator sterowników
2. w ogóle c-----y argument. często działają lepiej i szybciej, ale są brzydsze graficznie.
3. chyba masz komputer k---a na węgiel ze śląska
4. nie
5.a ten to w ogóle c-----y argument xDDDDDDDDDDD na windowsie masz 100x więcej sytuacji do u------a PC, niż na Linuxie.
ogólnie to chyba zarzutka, daję jej 8/10
  • Odpowiedz