Wpis z mikrobloga

Mój ojciec idealnie nadaje się do nazwania go Januszem. Ale po kolei:

Na Facebooku rozmawiałem ze znajomym, który wyjechał do Szwecji i pracuje tam. Jedzie do Polski odwiedzić kumpli. Przez godzinę rozmawialiśmy sobie, gdzieś tak w trakcie dowiedziałem się, że zarobił w przeliczeniu na złotówki 8000 zl. Kolega zaprosił mnie na spotkanie, gdy będzie w Polsce. Ze względu na mój niewielki wiek (20 lat) powiedziałem rodzicom, że tego dnia wychodzę, bo znajomy wraca z Szwecji. I tu zaczyna się dialog:

–A co robi w Szwecji?
–Ma rodziców tam, teraz pracuję.
–A ile zarabia?
–W przeliczeniu na złotówki 8 tys. A czemu się pytasz?
–Nowobogacki k---a, w dupie miał Polskę i pojechał robić zagranicą

Brak słów, mój ojciec jest tchórzem, który nie potrafi poprosić szefa o podwyżkę i nadal zarabia 3000 zł., podczas gdy jego znajomi w firmie dostają 3500-4000. I jednocześnie ma ból d--y, że ktoś zarabia więcej od niego pomimo tego, że jest 2x młodszy. Mieć ból d--y o to, że znajomy, który ma 20 lat poradził sobie… #j--------e #stereotypowjanusz #zkimjamuszezyc #truestory
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marian_Pazdzioch: A pomyślałeś o tym, ze nie pojechał za granicę dla Twojego dobra ? Że naprawdę bardziej go obchodzi dobro rodziny i ojczyzny niż kilka złotych więcej ? Że dzięki niemu żyjesz u siebie w kraju a nie w zapchlonej piwnicy na emigracji ? Zę realna wartośc nabywcza tych 3k w Polsce jest wieksza niż 8k w Szwecji ?
  • Odpowiedz
@belzebubek6: To może zamiast mówić „w dupie miał Polskę” mógł powiedzieć „na jego miejscu pozostałbym w Polsce, bo to jest moja ojczyzna”? Może mieć poglądy jakie chce, ale niech nie ubliża komuś, kto stwierdził inaczej. Ja na swoje życie nie narzekam, sam szukam nadal pracy, ale nie wylewam jadu na kumpla, któremu udało się w Szwecji. Koledze pogratulowałem sukcesu. Mi tam wiele do szczęścia nie potrzeba. Po prostu nie lubię
  • Odpowiedz
@belzebubek6: to ze on nie wyjechał nie oznacza, że ma prawo oceniać kogoś kto wyjechał i to w pogardliwy sposób. Normalny człowiek by podsumował, że fajnie, że taki młody chłopak a tak dobrze sobie radzi. Ale nie, to poprzednie pokolenie januszy potrafi tylko zazdrościć i pluć jadem w stronę tych co mają lepiej niż oni. OP ma 100% racji.
  • Odpowiedz
@belzebubek6: oczywiście. Ja też mam mamę Grażynkę i nie uważam zeby to było wielce obraźliwe. Po prostu poprzednie pokolenie to pokolenie zazdrośników, wiecznie niezadowolonych, posępnych, smutnych ludzi i tyle. Stwierdzam fakty, tak samo jak OP. Taka rzeczywistość, niestety
  • Odpowiedz