Wpis z mikrobloga

Jeszcze nic nie kupuje, ale biorę pod uwagę takie opcje:

Peugeot 407 - 2.2 163KM
Opel Vectra C - 2.2 147KM [niestety wersje po lifcie z-----i bezpośrednim wtryskiem]
Chevrolet Epica 2.0 - 144KM ponieważ wersja 2.5 była tylko z automatem...
Nie chce diesla, turbiny, automatu. Tylko LPG.
#motoryzacja #samochody #peugeot #peugeot407content #opel #chevrolet
  • 69
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zielony34: mniej więcej tyle samo. Zobacz sobie ile te auta mają na mobile.de, autoscoucie itp, wtedy będziesz wiedział czego się spodziewać. Ogólnie jeśli szukasz audi to ilość trupów, ulepów i złomu jest tu nieporównywalnie większa, bo swego czasu cała polska wieś chciała mieć ałdi - a nasi sprytni handlarze szybko odpowiedzieli na popyt importując byle i nie ważne po jakim dzwonie ;)
  • Odpowiedz
@dzikiczytelnik: tak, wiem o tym. Silnik mi się spodobał, dla tego pomyślałem o niej. Jeszcze nad Avensisem się zastanawiam, ale tam nie ma silnika, który by do mnie przemawiał. Zostanę chyba przy Peugeot\Opel, chyba, że trafię jakąś perełkę Epicę, którą żal będzie przepuścić [Widziałem już takie od pierwszego właściciela z krajowego salonu za 17-20k z przebiegiem poniżej 150k]
  • Odpowiedz
@Zielony34: problem z lancuchem rozrzadu(super szybko sie zuzywa), silnik chla olej i pali absurdalne ilosci paliwa jak na moc ktora oddaje.
A4 b6 sa tak przebrane ze szkoda nawet o tym mowic.
Sczerze polecam przy takiej wielkosci auta rozgladanir sie za 6cylindrowymi samochodami. Po za oczywista roZnica:
- nizej je krecisz, co jest dobre w gazie
- maja czesciej hydrauliczna a nie mechaniczna regulacje luzu zaworowego. Tez plus przy gazie
  • Odpowiedz
@Zielony34: lepszy, bo wiecej 6scio cylindrowych motorow bylo i wersji nadwoziowych. Aczkolwiek roztrzal masz ogromny. Od audi ktore trzymaja szalenie wartosc przez pewne powody do pezota ktory traci przez pewne jeszcze sluszniej i prezentuje zuuuupelnie inna motoryzaxje niz bmw.
Ja bym szukal s60 2.4 w manualu. 5cylindrow. Super pod gaz
  • Odpowiedz
@quit13: bo pytanie, czy to łańcuch oryginalny jest słaby, czy wada konstrukcyjna silnika powodująca szybsze zużycie podzespołu. Jeśli to pierwsze, to żaden problem, jeśli to drugie, to już gorzej.

Co do samych silników, to mam wrażenie przeglądając YT, że Vectra pomimo 20Nm i 16KM mniej ma lepsze odejście.

Najtańszą opcją jest Epica. Najtańsze części i najłatwiej znaleźć niekombinowany egzemplarz z polskiego salonu. Czytałem jednak o źle spasowanych materiałach, słabych blachach
  • Odpowiedz
@Zielony34 ale nie wszystko jest od forda, to po 1. Po 2. Ten silnik ma tam dosc ciasno, wiec i z ewentualnymi naprawami bedzie drozej. Po 3 - poszukaj po prostu focusa z benzynowym 2.0 - niezle sie gazuja, tez sa trwale i z tym silnikiem focus ma zwykle dobre wyposazenie. I do tego bedzie tanszy bo nie premium.
  • Odpowiedz