Aktywne Wpisy

Salido +514
Minął 73. (z 73) dzień wakacji.
KONIEC WAKACJI 2024!
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 6 wypadków śmiertelnych w których zginęło 8 osób.
349
KONIEC WAKACJI 2024!
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 6 wypadków śmiertelnych w których zginęło 8 osób.
349
źródło: 1-433025-24
Pobierz
ewa-olszak +70
#informacje
⚠️ 𝐙𝐀𝐆𝐑𝐎Ż𝐄𝐍𝐈𝐄 𝐙𝐃𝐑𝐎𝐖𝐈𝐀 𝐋𝐔𝐁 Ż𝐘𝐂𝐈𝐀, 𝐏𝐑𝐎𝐒𝐈𝐌𝐘 𝐎 𝐉𝐀𝐊 𝐍𝐀𝐉𝐖𝐈Ę𝐊𝐒𝐙Ą 𝐋𝐈𝐂𝐙𝐁Ę 𝐔𝐃𝐎𝐒𝐓Ę𝐏𝐍𝐈𝐄Ń⚠️
#zaginela
🚨MAJA SIKORA🚨 14 LA
⚠️ 𝐙𝐀𝐆𝐑𝐎Ż𝐄𝐍𝐈𝐄 𝐙𝐃𝐑𝐎𝐖𝐈𝐀 𝐋𝐔𝐁 Ż𝐘𝐂𝐈𝐀, 𝐏𝐑𝐎𝐒𝐈𝐌𝐘 𝐎 𝐉𝐀𝐊 𝐍𝐀𝐉𝐖𝐈Ę𝐊𝐒𝐙Ą 𝐋𝐈𝐂𝐙𝐁Ę 𝐔𝐃𝐎𝐒𝐓Ę𝐏𝐍𝐈𝐄Ń⚠️
#zaginela
🚨MAJA SIKORA🚨 14 LA
źródło: 1000012602
Pobierz

Jak pewnie parę osób zauważyło, przysłali mi nową zabawkę wczoraj: Wersję deweloperską okularów 3D OculusRift'a.
W skrócie i uproszczeniu: jest to urządzenie które zakładamy na głowę, które wyświetla każdemu oku inny obraz, tak aby uzyskać efekt trójwymiarowości. Dodatkowo jest wyposażony w coś nieocenionego, mianowicie zestaw czujników, które wyznaczają aktualny obrót głowy. Więc, kiedy obracacie głową, możecie oglądać otoczenie w jakiejś ulubionej grze 3d.
Więcej info: http://www.oculusvr.com
Co do moich wrażeń (uwaga, będzie przydługawo.. : >):
Pierwsze co zrobiłem (po szaleńczej jeździe autem przez pół miasta, żeby odebrać paczkę, nerwowym odpakowaniu, powrocie i upojeniu melisą żony, żeby nie zawracała mi głowy (sic!)), to zainstalowałem parę alternatywnych bibliotek pod linux'em (tak, ktoś już napisał do tego framework ; P), które, jak się okazało, najzwyczajniej w świecie działają. Ilość dem była bardzo skromna: 1 (sł. "jedno"), które wyświetlało scenę z kilkoma sześcianami wokół użytkownika i jednym pod.
Kiedy pierwszy raz ją odpaliłem, stwierdziłem że:
- ekran ma kiepską rozdzielczość,
- piksele ekranu mają koszmarne szczeliny między nimi, które zajmują sporą część tego co się widzi,
- denerwująca jest dziura na nos, która być musi, ale wpada przez nią światło z zewnątrz, co trochę psuje efekt,
- scena z sześcianami pozwalała tylko się rozglądać, do tego całość była po prostu na czarnym tle, co powodowało, że nie mogłem się opanować żeby głośno nie westchnąć z rozczarowania.
No ale nie po to czekałem od lutego, żeby skończyć na sześcianach i rzucić to w kąt.
Odpaliłem Windę i zacząłem ściągać różne dema. Po dobrej godzinie walki z tym żeby je poodpalać (winę za to ponosił WinXP i to że większość wymagała VS Redistributable Packages - nie mogę pojąć, dlaczego ludzie wydają apki bez instalatora i dlaczego M$ wprowadził takie rozwiązanie w ogóle..
Odpaliłem w końcu jakieś biedne demo z platformą wiertniczą (ściągnęło się jako pierwsze po prostu), w którym kijowa woda i kanciaste modele i..
Fuuuuuuucccccckk!!!!!!
Masakra.
Wszystko co napisałem powyżej, nie ma żadnego znaczenia. Tzn, ma, poprawią to w wersji konsumenckiej, ale nie ma to żadnego wpływu na osiągnięcie efektu szumnie zwanego "immersion", co się tłumaczy po polsku "zanurzenie", "pogrążenie". Mój mózg przez ostatnie parę godzin próbuje wyjść z szoku, jak to jest że się porusza choć nie czuć przeciążenia.
Złudzenie jest tak silne, że masz ochotę złapać ręką poręcz platformy. Powoduje niestety dla mnie, niewprawionego, lekki ścisk w żołądku i uczucie, które powoduje, że chcesz zamknąć oczy, ale po chwili musisz wrócić : >.
Żeby nie było, że to tylko moje wrażenia. Moja żona, przy jakiejś kijowej (bo amatorskiej) symulacji roller-coaster'a, piszczała tak samo jak jakaś mama na jednym z filmików youtube.
Program, w którym latamy wokół planet i gwiazd, żeby sobie zdać sprawę z różnic w ich wielkościach mało mnie nie rozwalił.
Symulacja lotu w skafandrze wokół stacji kosmicznej, to odlot.
Muszę trochę odpocząć, bo to jest aż męczące : D.
Parę zalet na koniec, żeby nie wyszło, że tylko krytykowałem:
- sprzęcior jest lecutki, trochę go czuć na głowie, ale nie przeszkadza
- zestawienie czujników działa rewelacyjnie - nie zauważyłem żadnych opóźnień, wrażenie rozglądania się jest dzięki temu potężne
- wyświetlacz nie jest taki zły wbrew pozorom, po prostu patrzy się na niego przez soczewki - stąd wszystkie jego wady trochę są zwielokrotnione
- całość kopie jak cholera.
Macie jakieś pytania, walcie! (nie odpowiadam na pytania związane z "dotykaniem cacek" i miejscem mojego zamieszkania ; >)
#recenzja
#oculus #oculusrift
@losiul:
#lzywzruszenia :(
@tranwkapsulkach: You wish ; P!
@miki4ever: Chciałbym,
Co native, to native.
Tak czy inaczej, mam zamiar Dirt'a 3 z kierownicą sprawdzić, ponoć działa ; ).