Wpis z mikrobloga

Dobra mireczki weśta mi coś wytłumaczcie tak se czytam :
http://www.body-factory.pl/showthread.php?t=7862

W pkt o micie przyswajalności 30g białka w jednym posiłku mówi się :
"kluczowa jest NIE ilość biaka, a zawartość aminokwasu - LEUCYNY"
"Białko sojowe np. nie nadaje się dla sportowców"

No więc patrze sobie na żródło:
http://www.niam.pl/pl/produkty/143-piers_z_kury
Leucyna 1732 mg
http://www.niam.pl/pl/produkty/1919-soja
Leucyna 2725 mg

Zakładam że wartości podane są dla 100g. Kwestia kcal ?
#mikrokoksy #dieta
  • 4
@Hacki: ja wpieprzam dawkę 50gr soi dziennie, ale nie koncentrat czy izolat, tylko w poniedziałek gotuję porcję 250gr nasion na 5 dni - polecam ten styl życia.

Ale większej dawki raczej bym się bał ze względu na skrajne opinie co to soi.
@Znawca_Bogosu no właśnie tak mi wynika z tych tabel. Więc porównując np kurczaka vs soje w obu przypadkach dostarczymy więcej leucyny niż będziemy wstanie użyć co za tym idzie przyswajalność tych białek nadal nie będzie zależeć od tego aminogramu a tak jak @Larkin21 pisze od pochodzenia i przyswajalności ? No i plus że suplementacja leucyny w celu zwiększenia przyswajalności np roślinnego białka czy np suplementacja HMB mija się z jakimkolwiek sensem bo