Wpis z mikrobloga

daleko mi do bycia wierzącym, ale bardzo prawdziwe i przejmujące słowa papieża o młodych ludziach w dzisiejszych czasach:

Chcę też wam wyznać coś innego, czego nauczyłem się przez te lata. Napełnia mnie bólem, gdy spotykam ludzi młodych, którzy zdają się być przedwczesnymi „emerytami”. To mnie martwi, to sprawia mi ból. Martwi mnie, gdy widzę ludzi młodych, którzy „rzucili ręcznik” przed rozpoczęciem walki. Którzy się „poddali”, nie rozpocząwszy nawet gry. Którzy idą ze smutną twarzą, jak gdyby ich życie nie miało żadnej wartości. Są to ludzie młodzi zasadniczo znudzeni... i nudni. To trudne, a zarazem jest dla nas wyzwaniem, kiedy ludzie młodzi porzucają swoje życie w poszukiwaniu „oszołomienia” czy też owego wrażenia, że żyją, wchodząc na mroczne drogi, które w końcu zmuszają do zapłaty... i to do zapłacenia wysokiej ceny. Zastanawiające jest, gdy widzisz młodych, którzy tracą piękne lata swego życia i swoje siły na uganianiu się za sprzedawcami fałszywych iluzji (w mojej ojczyźnie powiedzielibyśmy „sprzedawców dymu”), którzy okradają was z tego, co w was najlepsze. Oj sprawia mi to ból. Jestem pewny, że pośród was nie ma takich ludzi, ale tacy młodzi są.

Dlatego, drodzy przyjaciele, zgromadziliśmy się, aby pomóc sobie nawzajem, bo nie chcemy pozwolić, żeby okradziono nas z tego, co w nas najlepsze, nie chcemy pozwolić, żeby nas ograbiono z energii, radości, marzeń, dając w zamian fałszywe złudzenia.

#sdm #przemyslenia #papiez
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jak gdyby ich życie nie miało żadnej wartości.

@sniegi: bo nie ma, można jedynie żyć iluzją, że jest inaczej. takie są fakty.

@Sydney_Mobius: Dlatego ten kraj jeszcze przez następne 50ylat będzie żył w j-----j komunie. Bo człowiek 20+ lat siciąga majtki i chwyta się za kostki bo mu mama z tatą powiedzieli, ze "pierwszy milion trzeba ukraść"
  • Odpowiedz
@sniegi: najbardziej to w tych słowach boli to, że dotyczą właśnie religii. Wielu młodych ludzi było właśnie wychowanych w strachu przez nią - musisz wierzyć w boga, bo tylko to daje szczęście. Kiedy zaczynają szukać sami, to znowu zaczynają się tego typu ostrzeżenia: nie odchodz, nie dojrzewaj duchowo (bo przestaniesz być we wspólnocie, która mówi ci co masz myśleć). Wiara, która jest zmuszaniem się do bycia członkiem grupy to nie
  • Odpowiedz