Wpis z mikrobloga

Kreacjonizm w 2016r. XD

@NarNarew: A to w ostatnim czasie wyszło coś nowego co by deprecjonowało kreacjonizm? Nie jestem kreacjonistą, ale ta, powiedzmy teoria, jest chyba tak samo prawdopodobna jak 10, 20 czy 100 lat temu (jakkolwiek nikłe to prawdopodobieństwo by miało nie być)?
@narkotyki: ewolucja jest równie oczywista co zjawiska fizyczne. Co najmniej niepokojącym jest dla mnie że katolicy idą w ślady protestantów ( bo to u nich literalny kreacjonizm zdobył uznanie). Jest też w tym wina KK, że nie podjął tematu wśród wiernych. Ks. prof Michał Heller, o.Michał Chaberek próbowali, pewnie byli też inni.
@Norwag93: nawet część duchowieństwa tego nie uczyniła i tak wiem dowód anegdotyczny ale spotkałem takich księży i siostry zakonne. Temat ewolucji na poziomie nauczania religii w szkole nie istnieje a napięcie występuje.
Z całym szacunkiem ale jedno z drugim ma się jak pięść do oka. Kościół i nauka?!

@defoxe: ale dlaczego? KK był depozytariuszem nauk starożytnych po upadku Rzymu. Działa Obserwatorium Astronomiczne w Watykanie, np wspomniany przez mnie prof Heller
nawet część duchowieństwa tego nie uczyniła i tak wiem dowód anegdotyczny ale spotkałem takich księży i siostry zakonne. Temat ewolucji na poziomie nauczania religii w szkole nie istnieje a napięcie występuje.

Z całym szacunkiem ale jedno z drugim ma się jak pięść do oka. Kościół i nauka?!

@dertom: chłopie, ja jestem agnostykiem stwierdzam tylko fakty. KK uznaje ewolucję i tyle.
@Norwag93: czy ja twierdzę że nie uznaje? Napisałem że są przypadki nawet pośród duchowieństwa że jest na odwrót. Jeszcze gorzej jest pośród wyznawców. I nie jest '"i tyle" bo problem jest.
ale dlaczego? KK był depozytariuszem nauk starożytnych po upadku Rzymu.

@dertom: No popatrz ty się... A na stosie to palił za co? A książki to palili bo im zimno było?

Działa Obserwatorium Astronomiczne w Watykanie

U mnie koło domu też działa, no i co z tego?
U mnie koło domu też działa, no i co z tego?

@defoxe: to że działają normalnie w świecie nauki, podobnie jak ateiści i nie piszę tylko teologii, bo dotyczy to też nauk ścisłych.

No popatrz ty się... A na stosie to palił za co? A książki to palili bo im zimno było?

@defoxe: jedno drugie wyklucza? Tani chwyt erystyczny z Twojej strony. Mamy do czynienia z organizacją działającą od 2
jedno drugie wyklucza? Tani chwyt erystyczny z Twojej strony.

@dertom: Trudno... Kopernik jak rozumiem działał pod patronatem kościoła?

Mamy do czynienia z organizacją działającą od 2 tys lat w różnych kręgach kulturowych, którą tworzyli ludzie o różnej mentalności.

Hm... I jakoś większość czasu spędzili na utożsamianiu postępu z szatanem.
Czyż nie? Jak reagowano na fakt iż człowiek niekoniecznie jest najdoskonalszą istotą? Jak reagowano na fakt, że Ziemia nie jest centrum wszechświata?
niekoniecznie jest najdoskonalszą istotą?

@defoxe: te i inne to bzdury niesamowite, nawet sprzeczne z wykładnią teologiczną. To są pytania podbudowane złośliwością. Nie widzę celu w kontynuowaniu takiej rozmowy.
To są pytania podbudowane złośliwością. Nie widzę celu w kontynuowaniu takiej rozmowy.

@dertom: No wiadomo... ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@defoxe: musisz wiedzieć, że jak najbardziej istnieją wysokiej klasy fizycy, którzy źródło porządku istniejącego w świecie nauki podpoorządkowują właśnie pojęciu stwórcy. Coś jak w "Aniołach i demonach" Browna. Stąd m. in. takie wydarzenie i cała ta żyjąca historia kreacjonizmu.