Wpis z mikrobloga

Ciekawostka: wczoraj miałem włączone radio w kuchni, grał sobie jakiś tam rmf, antena radia dotykała metalowej obudowy mikrofalówki stojącej obok. Ja w tym czasie siedziałem w pokoju obok i korzystałem z komputera. I teraz najlepsze: usłyszałem, że radio szumi co jakiś czas, po chwili spostrzegłem że dzieje się tak w momencie gdy poruszam rolką myszki. Dokładnie w momencie gdy używałem scrolla w myszy i przewijałem sobie stronę to radio wydawało z siebie szumy tzn. sygnał się zakłócał.

Spotkał się ktoś z czymś podobnym? Czy to wynik tego że antena dotykała obudowy mikrofalówki czyli PE i to właśnie zakłócenia te powodowały szumy? Tylko dlaczego akurat myszka?

#elektryka
  • 11
@TadeuszSynZygmunta: U mnie jak dzwoni dzwonek do drzwi to w głośnikach słychać warczenie. kiedyś też jak miałem stary TV kineskopowy podłączony do kompa to ważna była pozycja płaskiej wtyczki zasilającej TV, jak obróciłem to obudowa od kompa kopała 230tką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@TadeuszSynZygmunta: Nie wiem jak w kwestii dzwonka ale podejrzewam, że kopanie to wina tego chińskiego TVka. Nic było minęło ale zawsze mnie fascynowały takie anomalie. Niedawno za to odkryłem, że mimo iż moja kablówka nie posiada w ofercie analogowej TV mogę odebrać 50 kanałów ( ͡ ͜ʖ ͡) Miałem włączony TV, opierałem się jedną ręką o spliter, drugą grzębiąc z tyłu przypadkiem dotknąłem gniazda antenowego i
@TadeuszSynZygmunta: A, to sorry, źle musiałem przeczytać.
To jeszcze jest takie wytłumaczenie, że korzystając z przerwania systemowego powoduje zachowanie jakiegoś urządzenia, które emituje fale łapane przez radio. Spróbuj np. czy uda się zmiana przerwania (o ile będzie dostępna), oraz czy np. coś zmieni zmiana częstotliwości próbkowania (też, o ile sterownik pozawala). Wszystko w menedżerze urządzeń znajdziesz.