Wpis z mikrobloga

Hej mirki

Chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu pewien pomysł na aplikacje. Jako, że programuję już wiele lat różne aplikacje dla różnych firm, myślę że wreszcie mógłbym zakodzić coś dla siebie i dla Was. Aplikacja dla motocyklistów, ja wiem, wiele jest takich, ale każda posiada co innego co chcę, a połowa nawet nie działa na moim LG Joy (tak, wiem złom, ale taki mam i innego nie będę miał) :(

Inspiracje:
- Navime Sports Tracker - fajny polski tracker, ale potrafi się wywalić, opcja na żywo nie działa (testowane niedawno)
- Glympse - niedawna inspiracja, polecał @kendi w dyskusji ze @Stitch, generalnie udostępniasz swoją lokalizację
- MotoSave - fajna aplikacja od Pana Grzegorza Małopolskiego, jednak nie mogę jej zainstalować (podobno brak latarki w tel) a autor nie ma dość czasu by poprawić (nie mam żalu)
- Waze - wspólne trasy

Moje pomysły:
1. Podstawowe funkcjonalności
- zapis pozycji/trasy na żywo na serwer/gpx
- udostępnianie pozycji/trasy anonimowo (link) bądź innym użytkownikom w systemie
- pokoje/grupy/zespoły udostępniające sobie nawzajem pozycje, na wszelkie moto-wypady
2. Dodatkowe funkcjonalności
- działanie w tle
- alarm (sms do kontaktu) w przypadku braku aktywności (0km/h przez X minut)
- alarm (sms do kontaktu) przy wykryciu dużych przeciążeń za pomocą czujników telefonu (jak w czarnych skrzynkach samochodowych)
3. Możliwe funkcjonalności ale tylko po spełnieniu 1 i 2
- udostępnianie przejechanej trasy online
- zapis czasu i prędkości podczas przebytych tras

Co o tym myślicie, jakby coś takiego pojawiło się na play store (ajfonowców przepraszam, niestać mnie na urządzenie, ani na licencje) bylibyście chętni do korzystania?

Wołam #motocykle i #skutery gdyż tu raczej aplikacja jest dedykowana (może kiedyś rowery, ale nie jestem pewien)
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fotograf_warszawiak: i wpieprzył byś się w "społeczność", ja nie chce tworzyć drugiego fejsika, chce stworzyć małą apkę by:
- móc wysłać komuś linka z aktualną pozycją anonimowo
- móc wysłać komuś linka z aktualną pozycją na moim profilu (jeśli udostępniam publicznie)
- móc stworzyć "grupę" na wszelkie wyjazdy (zakładając że inni kierownicy też mają tę apkę) tak by wzajemnie widzieć swoje pozycje
- wysłać sms w przypadku gleby z automatu
  • Odpowiedz
Są takie programy? Kiedyś sam taki zrobiłem na swoją cudowną #bada, a potem napisałem wersję przeglądarkową, googlemaps+javascript (kilkanaście linii kodu, samo śledzenie na żywo, bez jakiejkolwiek prywatności). Jeśli chcesz, @tosyu, to mogę udostępnić kod.
  • Odpowiedz
@tosyu: Z doświadczenia powiem, że javascriptowe api do pobierania pozycji z GPS nie jest takie złe, a zapewni ci to wieloplatformowość. Z wyświetlaniem mapy od Googla miałem trochę zabawy, ale udało się, więc ciężko mi nie polecić takiego podejścia.
No i minimalistyczna strona wysyłająca pozycję pójdzie chyba na każdym telefonie.

Przy okazji, odnośnie funkcjonalności, zastanawiałem się nad dodaniem u siebie opcji robienia zdjęcia co kilka/naście/dziesiąt sekund i wysyłania ich na
  • Odpowiedz
@HalEmmerich: webapka odpada, czy z w cordovie czy nie, jak dla mnie to zbyt ciężkie i zbyt niedojrzałe jeszcze w porównaniu androidowym API

co do zdjecia, narazie odpada :) bo za AWSa bede placil poki co z wlasnej kieszeni, ale pomysł do zastanowienia na przyszlość
  • Odpowiedz
@tosyu: Cordova? Nie znam się, ale chyba myślisz o zbyt ambitnych technologiach, niż miałem na myśli:

navigator.geolocation.getCurrentPosition(function (location)
{
var data=new
  • Odpowiedz
@HalEmmerich: tak tyle że sama przeglądarka nie zapewni mi obsługi stanu aplikacji (zwinięcie, zamknięcie etc) nie mówiąc o dostępie do API urządzenia .Cordova (PhoneGap) obchodzi to otwierając własną apkę z webview z Twoją webową apką i udostępniając całe API do niej, jednak jak już pisałem, w porównaniu do natywnej aplikacji, nie jest to specjalnie wydajne, choć fakt, jest przenaszalne
  • Odpowiedz
@tosyu: Racja. Jeśli chcesz, jak widziałem w pierwszym poście, zrobić wykrywanie przeciążeń, to webowo nie przejdzie.
A nie-androidowa Java, w której wieki temu robiono gry? Istnieje toto jeszcze na smartfonach, czy już odeszło w zapomnienie?
  • Odpowiedz