Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace

Mirki mam problem z komputerem.
Specyfikacja kompa:
i5 6600k
asus r9 fury
mobo msi z170a tomahawk
zasilacz SeaSonic M12II-620

Po pierwsze, po OC procesora komp ma trudności z włączeniem się. Wygląda to tak że naciskam guzik power, na chwile odpalają się wiatraki, diody i po sekundzie gasną, po chwili samoistnie znowu się odpalają i gasną, tak parę razy aż komp się odpali. Po cofniecie OC problem znika.

Po drugie, falowanie obrazu w grach przy ruchu. włączanie v-sync i nic nie daje, sprawdziłem także ustawienia odświeżania monitora.

Po trzecie sporadyczne crashe w grach, zauważyłem że wtedy świeci się lampka led na mobo sygnalizująca problem z kartą graficzną.

Najnowsze sterowniki zainstalowałem. Karta przechodzi test w furmarku. Temperatury są ok ( procek poniżej 60 stopni, karta na poziomie 70 stopni w Wiedzminie 3). Robiłem także testy occt power suply to raze #!$%@?, raz nie.

Czy problemem jest zasilacz? Musze dodać że zasilacz posiada tylko jedna wtyczkę 8 pinową do karty, druga jest podpięta przez przejściówkę 2x molex ==> 8 pin.

Proszę was o rade. Co mam począć?
  • 10
@Oinizrum: Musisz mi uwierzyć na słowo z tymi wtyczkami, po prostu mam taką wersje zasilacza, ma za to dwie wtyczki do zasilanie procka czyli jest do zestawów multi cpu. Pierwszy raz składałem kompa więc po prostu nie miałem doświadczenia w tej kwesti . A vsync nie działa, wyłączałem go, włączałem, w grze jak i w programie amd, nic nie dawało. I jeszcze jedna kwestia czasami cewki piszczą w wentylatorze zasilacza pod