Wpis z mikrobloga

Mam prośbę do studentów i absolwentów uczelni technicznych by przeczytali ten post.
Staję przed wyborem między mechatroniką na wydziale elektrycznym na Politechnice Wrocławskiej, a Mechaniką/Mechatroniką na wydziale mechanicznym na Politechnice Poznańskiej. Jestem niedaleko punktowo i jestem na 90% pewny, że dostanę się zarówno na pwr, jak i pp w drugiej rekrutacji(na pwr zabrakło 10pkt, na pp 572 punkty, a rok temu minimum to 440).
Zdaję sobie sprawę,że żeby coś osiągnąć po polskich uczelniach trzeba robić coś ponad program,więc dobrze byłoby, gdyby aż tak wiele na tej politechnice nie wymagali(dali szansę rozwijać się z innych aspektów). Oprócz jestem osobą która na pamięć uczy się z przymusu, ale bardzo lubię kombinować i samemu chodzić do wielu wniosków. Do Poznania mam bliżej, ale nie jest to większy plus.
Który wydział byłby dla mnie bardziej odpowiedni, elektryczny pwr, czy mechaniczny pp?
#studbaza #pwr #politechnikapoznanska #politechnika #pp #inzynieria
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Oprócz jestem osobą która na pamięć uczy się z przymusu, ale bardzo lubię kombinować i samemu chodzić do wielu wniosków

@Klasowy_Mongol: jako student 2 roku, w październiku już 3 roku mechatroniki na PP powiem, żebyś uciekał od tego kierunku na naszej uczelni w takim razie jak najdalej.

Jak chcesz jakieś info jak wyglądają te studia na 4 pierwszych semestrach to wal śmiało pw.
  • Odpowiedz
no ja bym wybierał na podstawie tego, co Cie bardziej nteresuje. Elektroniczny aspekt jak coś działa czy mechaniczny. Ja studiowałem Automatyke i Robotyke na mechanicznym i samej automatyki to nie mieliśmy za wiele. Jeśli wolisz bardziej konstruować to idz na mechaniczny jak programować to na elektroniczny.
  • Odpowiedz
@Klasowy_Mongol jestem po mibm na wbmiz pp, z pracą nie ma problemu po tym kierunku, szukanie trwa poniżej miesiąca
Pierwsze lata trzeba dość dużo czasu poświęcić uczelni, ale dobry wstęp się przydaje i nie warto go olewać. Później jest już dużo wolnego czasu bo plan jest luźny, można robić jakieś projekty albo pracę z doskoku
  • Odpowiedz
@Klasowy_Mongol: zdecydowanie dawaj na pwr. Pierwsze 2 lata na mechatronice są takie same na wszystkich 3 wydziałach (różnią się jedynie nieznacznie kursami programowania), ponieważ kierunek jest prowadzony równocześnie przez te wydziały czyli np. będąc na mechanicznym część kursów masz z w5 i w12, a po 4 semestrach kiedy zaczynają się różnice myślę że nie ma problemu z przeniesieniem się na inny wydział.
  • Odpowiedz