Wpis z mikrobloga

@jnk21: zastanawiam się tylko nad jeszcze jedną rzeczą - skoro i polski i łaciński korzenie w sanskrycie to jak określić czy dane słowo pojawiło się ze względu na pochodzenie z sanskrytu, czy jest zapożyczeniem z łaciny. Ale podejrzewam, że jest na to jakaś banalna odpowiedź, której póki co nie znam.
  • Odpowiedz
@wykopowa_ona: Jeśli dobrze zrozumiałem twoje pytanie to zapożyczeniach z innego języka mówimy wtedy kiedy na danym obszarze słowo nie było znane a pod wypływem jakiegoś czynnika zostaję przyjęte do danego języka.

• Odpowiedz
@simsoniak: wcześniej UAM, ale niestety mgr musiałam na UZ robić. Praca: Polifonia tradycji chrześcijańskich w "Lodzie" Jacka Dukaja. Plan na razie taki, żeby inną filologię dokończyć. Bo wśród perspektyw to jedynie przewód doktorski (co mnie nie pociąga raczej) albo praca w szkole, gdzie niegdyś się uczyłam, a od września wolna posada polonisty. Ale na razie się zastanawiam.
  • Odpowiedz
@simsoniak: jest, ale lepiej nie pytaj jaki:D ale przynajmniej mam mistrzowskiego promotora;)

Raczej z pseudochrześcijańskiego Dukaja;)

Rosyjską. Mam za sobą 3 semestry, ale aktualnie przerwę. Ale wracam od października.
  • Odpowiedz