Wpis z mikrobloga

Mircy #elektronika potrzebuję pomocy! Zainstalowałem w samochodzie instalację solarną - panel + regulator + akumulator. Do regulatora mam podłączone oświetlenie, inwerter 230v i inne odbiorniki. W dzień kiedy panel pobiera energię oświetlenie miga jak stroboskop. Inwerter też nie daje rady, włącza się, po chwili wyłącza i tak w kółko. Słyszałem o mostkach prostowniczych ale jestem w sprawach elektroniki zupełnym lajkonikiem proszę o łopatologiczne wyjaśnienie co i gdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pytaniedoeksperta #elektryka
  • 7
@adam-kaszeba: podłącz je bezpośrednio do akumulatora. jeśli będzie dalej mrugać to przynajmniej wyeliminujesz jeden potencjalny problem - regulator. Być może same ledy stanowią problem. Postaraj się wrzucić jakieś parametry, tabliczkę znamionową albo producenta i model.
@qerda: I tu jest właśnie problem, producent regulatora wyraźnie pisze w instrukcji że wszelkie odbiorniki należy podłączać do regulatora, nigdy bezpośrednio do akumulatora bo podobno może to uszkodzić regulator :( Podobnie regulator + solar nie może pracować "na sucho" bez akumulatora. Co ciekawe lodówka turystyczna po podłączeniu do regulatora działa normalnie. Jak będę w samochodzie pospisuję wszystkie parametry itd.