Wpis z mikrobloga

@stjimmy mi się udało pozyskać z grodziskiego z żabki. Ogólnie musisz zacząć od startera z niskim blg 2-3 potem po jakimś czasie (dzien) dolać starter z wyższym blg 5-6 itd. Aż do namnozenia. Słoik litrowy tak żebyś mógł to dolewac, do tego koniecznie napowietrzac więc albo mieszadło magnetyczne albo często wstrząsnąć
@zachwiej: A robiąc z brettami? Np myślałem o wymieszanej fermentacji tj. zakwaszenie lacto, dodanie zwyklych drozdzy, przefermentowanie i na cichą dodać bretty na parę miesięcy
@stjimmy jak masz robić mieszaną to najlepsza opcja jest stopniowanie tzn dodajesz pierw drożdże najsłabsze (us05) potem np po dniu brety a na sam koniec lacto. Brety zabija lub stlumia słabsze grzyby. A lacto zjedzą to czego drożdże nie mogą (choć brety też dużo zjedza)