Aktywne Wpisy
szklarskaporeba +420
Wolam wszystkich plusujacych ten wpis.
Dzsiaj przed lunchem manager spotkal sie z dyrektorem dzialu zeby podjac deczyje co robic.
Long story short: rezultat jest taki, ze mlody dostal to co chcial, czyli wolne w listopadzie oraz HO do konca roku. A w zamian podpisal wypowiedzenie, ktore jest effective od grudnia. Innymi slowy pracuje do konca roku.
Tym samym jest to hard reality check dla wszystkich wykopkow z IT, ktorym sie wydaje
Dzsiaj przed lunchem manager spotkal sie z dyrektorem dzialu zeby podjac deczyje co robic.
Long story short: rezultat jest taki, ze mlody dostal to co chcial, czyli wolne w listopadzie oraz HO do konca roku. A w zamian podpisal wypowiedzenie, ktore jest effective od grudnia. Innymi slowy pracuje do konca roku.
Tym samym jest to hard reality check dla wszystkich wykopkow z IT, ktorym sie wydaje
Plusuja Ci co nigdy nie wzięli nic na raty oraz nie mieli nigdy pozyczki. Oczywiście pomijam kredyty typu zakup mieszkania.
#ekonomia #finanse #finanseosobiste #oszczedzanie #kredyt
#ekonomia #finanse #finanseosobiste #oszczedzanie #kredyt
na wejściu dostajecie trzy liczby a b i c macie policzyć sumę od liczb od 0 do n takich że dzielą się TYLKO przez a albo b albo c
czekam na sprytne rozwiązania.
int sumax(int x, int y, int z)
{
int suma=0;
for (i=1; i++; i * x<n)
{
if ((i * x)%y!=0)&&((i * x)%z!=0)
suma+=i * x;
x=i * x;
}
return suma;
}
int #!$%@?()
{
return sumax(a, b, c)+sumax(b, a, c)+sumax(c, a, b);
}
jakoś tak? niesprawdzane, nie mam tu kompilatora i mogłem #!$%@?ć składnię.
Czy mógłbyś precyzyjniej opisać to zadanie?
Szczególnie warunek (np. użyć symboli logicznych, ponieważ te słowa są chyba mało precyzyjne w porównaniu do tego co masz na myśli).
Oraz podać przykłady kilku dozwolonych liczb, np kiedy a = 2, b = 4 i c = 8
Rozwiązanie:
http://ideone.com/xv4IHH
usunięty błąd w pętli> http://ideone.com/wOKbq5
Przykładowe wyniki dla sumy od najmniejszej wprowadzonej liczby do 999 999 999 włącznie:
wejście: 8 2 4
wyjście: 125 000 000 000 000 000
czas: ~32s
wejście: 7 4 21
wyjście: 107 142 856 857 142 860
czas: ~20s
wejście: 1 2 3
wyjście: 166 666 666 333 333 333
czas: ~1m2s
wejście: 321 1234 883
wyjście: 1 554 606 436 593 258
czas:
Poprawione.
Jak oceniasz rozwiązanie?
Czy wyniki są poprawne?
W jakim języku implementujesz?
A policz ręcznie i podaj sumę dla liczb od 0 do 10 i wejście: 4 2 8.
To zobaczę, czy dobrze zrozumiałem to zadanie.
To raczej w porządku to co napisałem.
Biorę jeszczę pod uwagę ostatnią liczbę czyli dla zbioru [0, 10] bedzie to 2+6+10
Proszę, wklej kod i wyniki kiedy napiszesz w Matematyce, i opisz to rozwiązanie O(1).
Ciekawe bardzo jak to tam wygląda.
S/a+S/b+S/c - S/ab -S/ac - S/cb - S/abc
Gdzie zrobiłem błąd?
Jak wyprowadziłeś wzór?