Wpis z mikrobloga

@Hermes: dyski ssd są bezwartościowe

Mam od 2 miesięcy ssd wsadzony w laptopa, a hdd w kieszeń zamiast cd romu, ale nie mam na nim nic, 256GB puste, bo kupiłem upalony żeby mi szybciej komp chodził, a tak naprawdę nie umiem nic z tym zrobić bo tam nie ma systemu :/ Tylko pusty dysk lol
@Hermes: @zaqwsxdsa: co. pierwsze co robisz to instalujesz system właśnie, programy do korzystania na codzień, robisz większą pamięć wirtualną (poprawcie mnie jak się mylę), i śmigasz. Gry jak zainstalujesz szybciej pójdą bo mniej czasu potrzebne na doczytanie.
Osobiście jestem sceptykiem ssd, w sensie, w moich domowych warunkach, ale nie mogę przejść obok ich wielu zalet. Ale jednak wolę pojemność nad szybkość, w jednym laptopie mam 750gb, drugi ma 1tb, a
@zaqwsxdsa: Mam identyczną konfiguracje, ale pierwsze co to system na nim postawilem. Nawet warto bylo wszystko od nowa instalować.

Swoją drogą system postawiłem od zera w 30 minut. Nie to co kiedyś pół dnia walki ze sterownikami.

Polecam ten styl życia.
@Hermes: ja mam 2 systemy więc nie mam jak aż tak podziwiać bo musze wybierać który xd

ale teraz bym chętnie zbanował tych którzy mi mówili że niewiele taki dysk da xd

eu4 odpala sie w kilka sekund ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@zaqwsxdsa: nie trzeba kumać, trzeba umieć googlować ( ͡º ͜ʖ͡º) dużo rzeczy nie potrafię i nie zaprzątam sobie nimi mózgu, ale jak coś trzeba to znajduje i robię według wskazówek.

no ale jak masz tonę programów to fakt ( ͡° ʖ̯ ͡°) moja winda 7 z 2013 błaga mnie o format ale niczego nie sformatuje bo trzy dni by mi to zajęło
@zaqwsxdsa: Ale jak masz programy na dysku HDD, to po prostu postaw system na SSD, a programy możesz startować i tak z HDD.

W międzyczasie będziesz mógł je sobie powoli instalować na SSD.
@zaqwsxdsa: U mnie (lenovo y580) stworzylem sobie bootowalne USB kreatorem win10, postawilem od nowa system na czystym SSD z niego i nic nie wpisywałem nawet. Sam wszystko ogarnął.
@zaqwsxdsa: Ja tak nie chciałem więc tak nie mam, ale jak ustawisz odpowiednio kolejność boota w biosie, to tak powinno być.

Ogólnie też myślałem, że będzie gorzej. W pierwszej chwili chciałem klonować system, ale szkoda zachodu. Postawiłem od nowa i nie żałuję. :)
@zaqwsxdsa: calutką zawartość dysku możesz skopiować na ssd, będziesz miał dokładnie ten sam system tylko milion razy szybszy
tylko będzie do tego potrzebny pc żeby móc te dyski pokopiować