Wpis z mikrobloga

#gotujzwykopem #taniejedzenie #polecam

Przepraszam, że bez zdjęcia, ale wszystko wchpałem od razu i dopiero teraz leżę i myślę, jakie to danie jest pyszne i jak bardzo trzeba podzielić się nim na wykopie.
Plusy:
+ Tanio!
+ Bardzo smacznie!
+ Bezwysiłkowo i szybko

Minusy:
- Wygląda dość nieapetycznie
- Przepis oparty na wątróbce, której wiele osób nie lubi


Składniki:
- kilogram wątróbki (wybierzcie jaką lubicie najbardziej)
- dżem z czarnych porzeczek
- musztarda francuska

Wątróbkę przygotowujecie, odkrajacie jakieś duże pypcie, ale nie pieścicie się niewiadomo jak... Do woreczka z przygotowaną wątróbką dodajecie musztardę i dżem (podobniej wielkości małe słoiczki, dajecie tego w opór). Mieszacie, mieszacie (uwaga żeby się nei poplamić). Wrzucacie do brytwanny, dajecie na 40 minut do rozgrzanego piekarnika. Gotowe.

Wyjmujecie pyszną wątróbeczkę, upieczoną tak, że aż się rozpływa w ustach. Do tego mnóstwo pysznego sosiku, w którym można maczać bułkę lub ziemniaki. Dżem i musztarda fajnie się przecinają w smaku (idealna jest tu musztarda francuska, gdyż czasem zdarzy się nam przegryźć te kuleczki co dodaje wrażeń smakowych). Poletzam mocno, za 10 zł obiad na 2/3 dni a robi się wyjątkowo prosto.
  • 8
@gustawny: na pewno spróbuje, też nie rozumiem hejtu na wątróbkę, chociaż sam jak byłem młody to nie lubiłem :P, głupi byłem.
Myślisz że naczynie żaroodporne przejdzie zamiast brytfanki?