Wpis z mikrobloga

Ponieważ dyskusja na temat wieku emerytalnego zrobiła się ciekawa to mam kolejne pytanie. Czy grupy uprzywilejowane powinny mieć możliwość przechodzenia na emeryturę po 15-20 latach służby?

http://www.wykop.pl/wpis/18464187/jest-sporo-dyskusji-na-temat-wieku-emerytalnego-ja/

#ankieta #emerytury

Czy grupy uprzywilejowane powinny mieć możliwość przechodzenia na emeryturę po 15-20 latach służby?

• Najlepiej zostawić jak jest obecnie 7.9% (15)
  • Tak, ale dostawać minimum krajowe + możliwość dorabiania 18.9% (36)
  • Jak wyżej, ale dorabianie oznaczałoby wstrzymanie wypłat emerytury. 14.7% (28)
  • Nie powinni przechodzić na emerytury wcześniej od innych. 53.2% (101)
  • Inna opcja (zostaw komentarz) 5.3% (10)

Oddanych głosów: 190

• 11
@av18: Tak, ale dostawać minimum krajowe + możliwość dorabiania
ale nie do końca bo ktoś kto pierdzi w stołek przez cały ten okres nie powinien być stawiany na równi z kimś kto codziennie ryzykuje swoim zdrowiem czy życiem
ale jak ich inaczej #!$%@? z policji bez strajków?

@rzet: I tu jest sedno problemu - bez strajków.

Czyli dochodzimy do sedna problemu - nie żadne problemy zdrowotne czy niemożliwość wykonywania zawodu ze względu na wiek - po prostu efekt strajkowego szantażu.

Prawda jest taka, że wielu "emerytów" po służbach mundurowych to najzwyczajniej w świecie zdrowi i silni mężczyźni jeszcze. Naprawdę nie ma dla nich odpowiedniej pracy?

To niech
@av18: tak jak przy poprzednim pytaniu: jeśli każdy odkładałby na swoją emeryturę, to przechodziłby na nią wtedy, kiedy by chciał, nie istniałoby coś takiego jak wcześniejsza emerytura

jeśli ktoś chciałby przejść wcześniej, musiałby więcej na nią odkładać, a z tego wynika, że musiałby po prostu więcej zarabiać ;)
@av18: Jeżeli zakładamy, że jakaś państwowa instytucja to firma, która walczy z innymi prywatnymi firmami o pracowników i pytasz mnie o to jak bym zarządzał tą firmą to;

jak najbardziej emerytura po 20 latach byłaby atrakcyjna

ale pieniądze na emeryturę powinny iść np. w przypadku policji z budżetu policji. w ten sposób efektywnie byłyby rozdzielone. natomiast wielkość budżetu np. policji powinna być ustalana przez jakąś grupę polityków liczących ile pieniędzy powinno