Aktywne Wpisy

Dorodny_Wieprz +17
Ma ktos jakis pomysl na fajna indywidualna tablice rejestracyjna do 911?
Bez cringu, ma byc troche smieszne troche zaczepnie.
Mozliwy zakres: C[od 0-9] 3-5 cyfr/liter
Przyklady:
C0
Bez cringu, ma byc troche smieszne troche zaczepnie.
Mozliwy zakres: C[od 0-9] 3-5 cyfr/liter
Przyklady:
C0
źródło: 42203266_1073352829489075_1708347925161050112_n
Pobierz
sakiro12 +161

Robię swój pierwszy projekt PSD to HTML przy wykorzystaniu Bootstrap'a (też pierwszy kontakt).
Mam kilka pytań, bo utknąłem w pewnym momencie i prosiłbym Was o pomoc:
1. Projekt w PSD ma określoną szerokość - 1020px. I teraz zastanawiam się czy zakodować długości/szerokości elementów i odległości pomiędzy nimi dokładnie według tej szerokości projektu PSD czy tworzyć na swojej szerokości ekranu, a wymiary elementów ustalić jakoś proporcjonalnie? Jak w PS wyznaczyć odległości między elementami (slice'ami)? (PS CS6)
2. Mam wykonany w tym momencie szkielet projektu w HTML. Będę się zabierał teraz za stylizację. Tu pojawia się taka kwestia: załóżmy, że mam element, który ma przypisane 3 klasy CSS z Bootstrapa (np. button). Chciałbym go wystylizować wg swoich wytycznych. Którą klasę mam nadpisywać w custom(main).css? Pierwszą z lewej? Czy tworzyć 'id' i jego stylizować? Podejrzewam, że jest tu jakaś zasada.
3. Mam div (.container), który ma mieścić w swoim obrębie tylko obrazek. Lepszym rozwiązaniem jest wstawienie w CSS w tym divie background-image czy w obrębie div'u umieścić ![]()?
Z góry dzięki.
Komentarz usunięty przez autora
@byynajmniej:
1. Ustal to z klientem, ale jeżeli ma być Full RWD to +/- kilka pikseli nie robi większej różnicy (uznaje, że to nie jest jakiś wielki projekt, skoro to Twój pierwszy).
3. ...ogólnie zawsze lepiej dać
![](), ale skoro zadajesz takie pytania,1. Ja bym poszedł w proporcje. W końcu i tak będziesz musiał dostosować to do urządzeń mobilnych. Ewentualnie możesz nadpisać max-width w .container i .container-fluid. Przy zaznaczaniu prostokątem podaje Ci wysokość i szerokość prostokąta - z tego co widziałem na jutube ;)
2. Dodaj swoją w htmlu (jako ostatnią) i w niej stylizuj.
3. Zależnie od tego, czy obrazek ma jakieś znaczenie, czy
2. OK. Czy kolejność klas wewnątrz znacznika html ma znaczenie?
@Dreszczyk:
1. Projekt robię dla siebie, żeby się poduczyć. Będzie responsywny. Czyli sprawdzać dokładnie odległości między elementami i ich wymiary?
3. J.W - robię na potrzeby własne, a wolę się spytać tutaj o szczegóły (lub oczywistości) niż potem robić błędy w poważnych projektach. Ale dzięki za uwagę.
@byynajmniej: Jak dla siebie, to Ty decyduj ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja bym robił
na oko, albo projektował specjalnie pod bootstrapa. A z tego, co czytam to projekt nie jest pod bootstrapa zrobiony.@Dreszczyk: na oko powiadasz ( ͡º ͜ʖ͡º)
@vanot: ... do dypy se nasyp (✌ ゚ ∀ ゚)☞
@Dreszczyk: Dla siebie, ale już zdecydowałem, że chciałbym zrobić wg oryginalnego projektu. Co masz na myśli pisząc, że projektowałbyś specjalnie pod Bootstrapa? Bo właśnie robię w Bootstrapie.
@vanot: dzięki za info o tej wtyczce, sprawdzę czy jest na Firefoxa.
@kmiasko: dzięki.
@byynajmniej: Zdecyduj na początku czy to ma być mobile-first czy desktop-first, zaprojektuj każdą możliwość (lg, md, sm, xs), ściągnij sobie szablon linijek bootstrapa w psd i tego się trzymaj przy projektowaniu.
W sumie jak chcesz to ja mam gdzieś przy sobie szablon do LG, czyli widok duży (desktopowy), na jego podstawie robie wszystkie widoku oprócz mobilnego - to mogę Ci
@byynajmniej: Nie nadpisuj bootstrapa... Dodaj jakąś swoją klase (np. jeżeli przycisk ma być czerwony a nie niebieski, to daj .btn-red i dodaj w swoim stylu klase).
1. Naciśnij ctrl + ; w PS i zobacz czy grafik korzystał z linii pomocniczych bootstrap'a. Jeśli nie to napisz w normalnych proporcjach takich jakie daje bootstrap, na normalnym desktopie rozmiar conta to 1170px. Kodujesz responsywny projekt więc kilka px różnicy nie będzie robić problemu.
Tu masz na przyszłość templatki z
@byynajmniej: mam tak naprawde to samo zdanie co @yyyeee - mi chodzi głównie o to, żebyś pliki bootstrapa zostawił w spokoju, nadpisywał je albo swoimi dodatkowymi klasami albo używając klas bootstrapowych nadpisywał je w swoim pliku
Robiąc stronę responsywną dla urządzeń o szerokości większej niż 992px (czyli samo col-md-12) w sytuacji gdy stylizuje się elementy mając szerokość ekranu załóżmy 1070px, przy większej szerokość elementy się rozjeżdżają. Należy wtedy za każdym razem dodawać @media query dla poszczególnych szerokości i elementów, które się 'rozjeżdżają'? czy jest na to jakiś prostszy sposób?