Wpis z mikrobloga

Mirki. źle trafiłem w studia i zmieniam kierunek, ale z racji tej, że
1)jestem cebulą i nie chcę się sam wykreślać, bo musiałbym oddać legitymację, a zniżki studenckie na wakacje by się przydały, bo będę pracował i dużo jeździł pociągami i autobusami etc., więc czekam, aż mnie sami wykreślą
2)nawet jeśli bym się wykreślił to i tak musiałbym czekać parę tygodni, więc by już było po rekrutacji;
to będę musiał zaznaczyć, że kierunek, na który chcę się rekrutować będzie drugim kierunkiem. Zadzwoniłem na uczelnię po informację i zapytałem się, czemu to jest konieczne, czy to cokolwiek zmienia, a kobieta mi odpowiada, że będę brany z innego limitu, ale nie całkiem zrozumiałem, o co jej chodzi, stąd jest moje pytanie. Bo powiedzmy, że składam papiery na uniwersytet wrocławski na geologię, gdzie dostałem się z łatwością, ale teraz skoro jestem z jakiegoś innego limitu to, co? Mimo że byłbym wtedy bardzo wysoko na liście (miałem mniej więcej takie same wyniki z matury, co mój znajomy), to teraz mogą mnie nie przyjąć, bo nie złapię się w jakiś limit, czy coś? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#uwr #studia #rekrutacja
  • 8
@starrk: będziesz miał inny próg jako osoba studiująca drugi kierunek, zazwyczaj wyznaczana jest dla nich określona ilość miejsc i rekrutacja jest osobno, nie wiem jak to dokładnie wygląda na UWr.
@nth69: ale to jest jakoś przydzielane na wydział, czy na całą uczelnię? Bo trochę słabo, że przez tabuny ludzi idących na np. prawo, nie dostałbym się na taką geologię, gdzie normalnie dostałbym się z łatwością
@starrk: sorry, ale nie rozumiem co Ty piszesz. Ta lista jest po to, żeby ograniczyć liczbę osób studiujących dwa kierunki i ułatwić wejście na uczelnie ludziom z danego rocznika. To Ty liczysz się jako student drugiego kierunku, który ponownie wchodzi na rynek rekrutacji, dlatego będziesz korzystal z ograniczonej puli miejsc.
@nth69: W sumie nieistotne, za mało się wczytałem w pierwszy komentarz. Czyli jeśli rekrutacja przebiega osobno, to przykładowo, jeśli na danym kierunku liczba miejsc na taką geologię dla ludzi idących dopiero na studia wynosi 80, a dla tych, którzy studiują drugi kierunek będzie miejsc 50, i dostanie się 80 najlepszych z 1 puli oraz 50 najlepszych z drugiej puli?
@starrk: Zmieniasz kierunek na tej samej uczelni? Bo jeśli idziesz teraz na inny uniwerek, to chyba to że nie wykreśliłeś się z tamtej listy to nie odgrywa istotnej roli. Uczelnie nie mają między sobą porozumienia.