Wpis z mikrobloga

ja p------e ida sobie jakies dziadki Polacy i Ukraincy na mszy pokojowo, modla sie itd, a tu banda agreswnych sebixow wlatuje i ich obraza, jakis jeden baran tez obraza Polakow, chociaz moze to jakies prowo ze strony tych sebixow, to calkiem prawdopodobne, a wykopki juz obrazaja wszystkich Ukraincow, zamaist tych sebixow co przerywaja modlitwy, to trzeba byc debilem

#upa #banderowcy #polityka
#ukraina
M.....n - ja p------e ida sobie jakies dziadki Polacy i Ukraincy na mszy pokojowo, mo...
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aryo:

Odrzucasz moją...

Ja cię pytam o zasadę dokonanej oceny. Uzasadnij ją. Przedstaw przykłady, którymi coś tam sobie wymierzyłeś. W mojej odpowiedzi masz wskazówkę, że ja nie ograniczam swoich spostrzeżeń do zależności polsko-ukraińskich. Wystarczającym przykładem skrajnych postaw jest mord w Odessie z 2 maja 2014. Wiesz może jak przebiega śledztwo w tej sprawie? Ustalono coś? Przedstawiono komuś zarzuty? Pisałeś o tym cokolwiek w swoich doniesieniach o
  • Odpowiedz
@microbid:

W mojej odpowiedzi masz wskazówkę, że ja nie ograniczam swoich spostrzeżeń do zależności polsko-ukraińskich.

Cały czas piszesz że Ukraińcy stanowią zagrożenie dla Polski, a jak pytam o przykłady to wyskakujesz
  • Odpowiedz
@Aryo: Ktoś tu coś poważnie miesza. Ja właśnie dlatego zmieniłem wpis, zamieniając stwierdzenia na pytanie. Ty zdaje się nie wiesz do czego ja się odnoszę.

Celem procesji było...

Nieprawda. Oto jak przedstawiane jest to
  • Odpowiedz
@microbid:

to podpisujesz się pod podaną liczbą, którą jest ponad 2 tysiące.

Tak podpisuję się negując jednocześnie to jak jest napisany artykuł. No proszę cię ( ͡°
  • Odpowiedz
@Aryo: Nie taktyka, tylko uznałem, że nie będziesz udawał, iż nie wiesz co wypisuje się na ukraińskich stronach o istocie "święta pamięci narodowej". Ten wątek dotyczył wykazania jak Ukraińcy budują pamięć wokół zmarłych w wyniku zarazy w obozach przy jednoczesnym zacieraniu pamięci o mordach na zwykłej ludności. Możesz dalej udawać, że tego nie dostrzegasz, albo wierzyć, że ja uznam, iż to nie ma żadnego znaczenia.
  • Odpowiedz
@microbid:

Czy w 1998 roku napisałbyś podobnie to co wyżej? Pytam, bo cały czas krążysz wokół tematu UPA chociaż ich ciała zostały tam przeniesione po ekshumacji z innego miejsca w roku 2000, a obchody były tam co rok od 1924 roku do dziś (z przerwą w okresie PRL). Bo to o co najbardziej boli d--a narodowców to ci żołnierze UPA. Wszystkie portale narodowe krążą wokół tematu że hołd tylko banderowcom
  • Odpowiedz
Ten wątek dotyczył wykazania jak Ukraińcy budują pamięć wokół zmarłych w wyniku zarazy w obozach przy jednoczesnym zacieraniu pamięci o mordach na zwykłej ludności.

@microbid: Polscy patrioci za IIRP zamykali też Żydów w ten sam sposób, których wcześniej pozbawili obywatelstwa. Czy naucza się o tym w polskich rządowych szkołach?
  • Odpowiedz
@Aryo:

ich ciała zostały tam przeniesione

Bardzo ciekawy przykład banderyzacji świadomości ukraińskiej. Dzięki za przytoczenie. Gdzie coś więcej można
  • Odpowiedz
@microbid: Czyli nawet nie słyszałeś, ale piszesz, jakoby ukriańskie wybiórcze podejście do wydarzeń historycznych było czymś niezwykłym i jednocześnie już wiesz,

Jakie obozy ci chodzą po głowie? Więzienia jak w Berezie? Zamykali, za rządów sanacji, wywrotowców, którzy działali na rzecz tzw. ruchu komunistycznego, w większości o żydowskim rodowodzie, ale nie Żydów jako Żydów.

że jeśli zamykali, to na pewno nie bez powodu. Polacy na Wołyniu też są sami sobie winni,
  • Odpowiedz
@microbid: Ta "banderyzacja" to historyczny fakt który do ciebie nie dociera

W 2000 r. Rada Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa Rzeczypospolitej Polskiej rozszerzyła teren cmentarza. 27 lipca tego samego roku w dwóch oddzielnych zbiorowych grobach ponownie pochowano szczątki ekshumowanych w wioskach Bircza i Lisznia 47 żołnierzy UPA. Na grobach na koszt Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa Rzeczypospolitej Polskiej zostały zainstalowane płyty nagrobne z odpowiednimi napisami w języku ukraińskim.

Specjalnie
  • Odpowiedz
@Lurch:

jednocześnie już wiesz, że jeśli zamykali, to na pewno nie bez powodu

Zadałem ci pytanie. Dalsza część opiera się o przypuszczenie co możesz mieć na
  • Odpowiedz
Właśnie stwierdziłeś, że ukraińska świadomość zasadza się na banderyzmie i trzeba to przyjąć do wiadomości.

Cudzysłów przy "banderyzacja" jest tam nie bez powodu
  • Odpowiedz
Pewnie tak, skoro w sprawie żywych działań strony ukraińskiej w celu wymazania z pamięci mordów na kobietach i dzieciach, umiesz tylko zarzucić, że ktoś miałby dokonywać czegoś podobnego.

@microbid: Bo akurat znam te banderdżihadystyczne negacjonistyczne źródła i widzę, na jakich schematach myślowych się opierają. Ten sam sposób myślenia widać w komentarzach wielu tutaj na wykopie, tyle tylko, że patriotyzm jednych i drugich w spojrzeniu na fakty jest inaczej ukierunkowany.
  • Odpowiedz
@Lurch: Te, a Żydzi z twojego wyrzutu nie są sami sobie winni? Można powiedzieć, że zawsze współpracują z nie tymi co trzeba i koniec końców im się obrywa.
  • Odpowiedz
@microbid: Ale ja nie twierdzę, że Polacy na Wołyniu byli winni swojego losu. Stawiam za to tezę, że gdyby patriotyzm w spojrzeniu na fakty, jaki prezentuje wielu użytkowników wykopu, był inaczej ukierunkowany (byłby to patriotyzm banderdżihadystyczny), to pewnie takie poglądy by właśnie podzielali.
  • Odpowiedz