Aktywne Wpisy

kuba-rozpruwa +151
Wyobraźcie sobie co się tu będzie działo jak dotrze do nas fala Ukraińców z PTSD po wojnie. Armagedon będzie xD ciekawe ilu nowych seryjniaków nie będą w stanie złapać.
#limanowa
#limanowa

maria_kiribati +241

Mam problem z wykorzystaniem portu szeregowego w playonlinux/wine. Program nie widzi portu.
Próbowałem zrobić dowiązanie symboliczne tj. najpierw dmesg | grep tty, wyszukuje moje urządzenie (przejściówka z usb na port szeregowy, działa poprawnie pod xp), urządzenie jest podpisane jako ttyUSB0, tworzę więc dowiązanie przez ln -s /dev/ttyUSB0 do folderu ~/.wine/dosdevices/com3 albo ~/.playonlinux/używany_program/dosdevices/com3. Dowiązanie pokazuje się we folderze, ale program tego nie widzi. Co zrobić?
Mam xp na laptopie, ale jest mocno "popsuty", sypie błędami i nie mam w tym systemie wszystkiego, wygodniej by mi było pod linuxem korzystać z programu, który próbuję odpalić przez playonlinux..
Program tak jakby widział porty, które "stworzyłem", ale nie łączy się, wyskakuje błąd "wdog", nic to mi nie mówi.
no i
Jedyne na co wpadłem to spróbować przekompilować Wine. Chodzi dokładnie o to, że może nie masz jakiegoś programu, a configure od Wine wywali listę czego brakuje do pełnej obsługi. Doinstalujesz i może zacznie działać