Aktywne Wpisy
maikeleleq +639
Miałem się pochwalić wczoraj ale no zapomniałem, więc robię to dzisiaj ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wiadomo że nie jest to #programista15k ale no 5k brutto już jakoś tam cieszy, tym bardziej że lubię swoją pracę mimo że czasami jest serio ciężko #pracbaza #chwalesie
jmuhha +97
Marcowy poranek, wracasz z rezurekcji okadzony kadzidłem, wchodzisz do domu i widzisz jak twoja żona lekarka przecina spód do wielkanocnej majonezowej babki. Oboje jesteście dla siebie pierwszymi. Ufacie sobie i czujecie się dla siebie stworzeni. W tle czuć unoszący się zapach gotowanej białej kiełbasy a z głośników kina domowego wybrzmiewa ciche Alleluja.
Za godzinę będą tu już goście, a podczas śniadania powiecie im, że wasza dwójka za 6 miesięcy będzie już trójką.
Za godzinę będą tu już goście, a podczas śniadania powiecie im, że wasza dwójka za 6 miesięcy będzie już trójką.
#fizyka #filozofia
Jest słynne pytanie o to jak to jest być nietoperzem (Nagel).
A idąc głębiej - trudny problem świadomości.
Kwestie językowe mogą wpływać na postrzeganie kolorów. Ostatnio mieliśmy problem z przetłumaczeniem koloru teal - który po angielsku jest dość popularny
https://youtu.be/evQsOFQju08
Komentarz usunięty przez autora
@roknasilowni: Tak, bo kulturowe znaczenie koloru nie jest związane z jego rzeczywistym postrzeganiem. U nas jest to słodki, cukierkowy i dziewczęcy, a w Azji niekoniecznie, czasem wręcz przeciwnie.
Ponadto kolor różowy możesz tak postrzegać, bo różowe są kwiatki, cukierki, rumieńce itd. Jeśli byś widział różowy jako ten który ja rozpoznaje jako sraczkowo-zielony, to