Wpis z mikrobloga

#rybypolskichwod

Jelec (Leuciscus leuciscus)

Okres ochronny: brak
Wymiar ochronny: 15 cm
Limit dobowy: 5 kg

Opis:
Osiąga do 35 cm długości i 250 g wagi. Ciało wysmukłe, silnie bocznie spłaszczone. Pysk zwykle zaostrzony, otwór gębowy najczęściej zwrócony ku dołowi. Grzbiet barwy czarnoniebieskiej z metalicznym połyskiem, boki i spód ciała białożółtawe o słabym połysku. Płetwy na ogół blade, żółtawe lub lekko pomarańczowe, tylko płetwa grzbietowa i ogonowa są zwykle intensywniej zabarwione.

Odżywianie:
Pożywienie jelca stanowią owady, robaki i skorupiaki wodne, również i owady latające opadające na powierzchnię wody.

Rozród:
Jelec trze się w marcu i kwietniu w szybko płynących ciekach wśród roślinności W czasie tarła samiec (mleczak) ma skórę i płetwy pokryte drobnymi brodawkami.

Kulinaria:
Mięso jelca jest niezbyt smaczne i bardzo ościste.

Rekord wagowy:
Udokumentowany jest 400 gramowy Jelec z Radwi.

Metody połowu:
Głównie metoda spławikowa, sporadycznie gruntowa i muchowa. Zestaw Spławikowy – powinien charakteryzować się niewielkim maksymalnie dwu gramowym spławikiem, żyłką cienką 0,16-0,18 mm.
Przynęty: Białe robaki, pinki, czerwone robaki. Małe przynęty muchowe.
Zanęty: Wszelkie mieszanki płociowe, i na inne karpiowate, a także zanęty uniwersalne.

Ciekawostka:
Wędkarze używają go jako przynęty („żywca”) przy łowieniu na wędkę większych ryb drapieżnych.

PS. w pierwszym komentarzu zdjęcie ryby

#wedkarstwo #ryby #fanatycywedkarstwa
p.....2 - #rybypolskichwod

Jelec (Leuciscus leuciscus)

Okres ochronny: brak
Wy...

źródło: comment_u32V4eYfJenJqoME9qEPty2UpD2z9DTA.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz