Wpis z mikrobloga

W końcu, po tygodniu oczekiwania mogę pochwalić się swoją pierwszą wędliną dojrzewającą. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Czuję, że będę ją robił częściej :) Na załączonym zdjęciu około 700g dojrzewającego schabu w przyprawach (ważyłem po odkrojeniu paru plasterków). Początkowa waga to 1080g, zatem z mięsa "uciekło" prawie 300 g wody. Wyszedł dość ostry, idealnie słony, na kanapkach smakuje perfekcyjnie. Polecam!

#gotujzwykopem #foodporn #gotujzmikroblogiem #wedzenie #jedzzwykopem #jedzenie
klimatyzator - W końcu, po tygodniu oczekiwania mogę pochwalić się swoją pierwszą węd...

źródło: comment_abVLp0MXQ2wrNDJ8I5SNzzZeyaJC1WXA.jpg

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
@klimatyzator: @mlek: @libanek: @ukrainiec: A jak to wygląda pod kątem wykończenia ewentualnych pasożytów? Często suszę mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ale w przypadku dwóch pierwszych pod koniec procesu wstawiam do piekarnika na 70-80 stopni i trzymam tak z pół godziny - godzinę coby wykończyć niechcianych lokatorów.
  • Odpowiedz