W końcu, po tygodniu oczekiwania mogę pochwalić się swoją pierwszą wędliną dojrzewającą. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Czuję, że będę ją robił częściej :) Na załączonym zdjęciu około 700g dojrzewającego schabu w przyprawach (ważyłem po odkrojeniu paru plasterków). Początkowa waga to 1080g, zatem z mięsa "uciekło" prawie 300 g wody. Wyszedł dość ostry, idealnie słony, na kanapkach smakuje perfekcyjnie. Polecam!
@klimatyzator: ja teraz co dwa tygodnie nastawiam, ten jest czwarty już. Troche z przyprawami kombinowałem ale majeranek, pieprz, papryka, czosnek najlepsze
@klimatyzator: @mlek: @libanek: @ukrainiec: A jak to wygląda pod kątem wykończenia ewentualnych pasożytów? Często suszę mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe, ale w przypadku dwóch pierwszych pod koniec procesu wstawiam do piekarnika na 70-80 stopni i trzymam tak z pół godziny - godzinę coby wykończyć niechcianych lokatorów.
@klimatyzator: ja 3 tygodnie temu zrobiłem boczek dojrzewający Pancetta, tydzień w przyprawach i lodówce i 2 już wisi w chłodnej spiżarce, na dniach zobaczymy co z tego wyszło. Pachnie super :)
Ile druzyn wychodzi z 3 miejsca? Czy sa jakiekolwiek matematyczne szasne XD zebysmy wyszli? bo jesli wygramy z francja np 8-0 to nie mamy lepszego bilansu niz 3 druzyna u nas w grupie? #mecz #polska #pilka #euro
#gotujzwykopem #foodporn #gotujzmikroblogiem #wedzenie #jedzzwykopem #jedzenie
Komentarz usunięty przez autora
najlepszy wyprobowany przepis ma koles na yt pod nickiem OJPOP wlasnie na poledwice dojrzewajaca (ktora poledwica srticte nie jest :))
P.S. Żyję do dziś ;)