W końcu, po tygodniu oczekiwania mogę pochwalić się swoją pierwszą wędliną dojrzewającą. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Czuję, że będę ją robił częściej :) Na załączonym zdjęciu około 700g dojrzewającego schabu w przyprawach (ważyłem po odkrojeniu paru plasterków). Początkowa waga to 1080g, zatem z mięsa "uciekło" prawie 300 g wody. Wyszedł dość ostry, idealnie słony, na kanapkach smakuje perfekcyjnie. Polecam!
@cocieboli: Na internecie przepisów jest mnóstwo. Ja przeczytałem kilkadziesiąt i jakoś wyszło :) Generalnie zasada jest prosta: Schab należy oczyścić dokładnie z błonek (później po wysuszeniu strasznie się mogą ciągnąć) i odtoczyć go w cukrze, ale tak konkretnie. Następnie włożyć do pudełka plastikowanego z przykrywką. Ja zrobiłem sobie z wykałaczek ruszt, który postawiłem na nakrętkach żeby schab nie stał wodzie, która puszcza. Mięsko lezy sobie tak przez cała dobę w lodówce.
@cocieboli: @libanek: Nie tyle co ściska, bo podczas suszenia się luzuje. Pończocha bardzo dobrze trzyma przyprawy :) schab po leżakowaniu w cukrze i soli jest już dość wysuszony i przyprawy z początku słabo się trzymają.
Ile druzyn wychodzi z 3 miejsca? Czy sa jakiekolwiek matematyczne szasne XD zebysmy wyszli? bo jesli wygramy z francja np 8-0 to nie mamy lepszego bilansu niz 3 druzyna u nas w grupie? #mecz #polska #pilka #euro
#gotujzwykopem #foodporn #gotujzmikroblogiem #wedzenie #jedzzwykopem #jedzenie
źródło: comment_abVLp0MXQ2wrNDJ8I5SNzzZeyaJC1WXA.jpg
Pobierzźródło: comment_YhtF7chYk9PMORJ1xLIOHJkKIP88ntsR.jpg
Pobierzźródło: comment_rMSbJWgFK6sSrG6S62mLpzladIS471FU.jpg
PobierzMożna owinąć szczelnie gazą.
źródło: comment_geT5uePuRed1v5G4betTC7M89zjyOSf4.jpg
Pobierzźródło: comment_L4bDX95DY7kawxK5Q8OTIyMeR8kn9oxB.jpg
Pobierz