Wpis z mikrobloga

- Każde nowoczesne państwo tak buduje swoją pozycję militarną, aby uniknąć ostatecznego rozwiązania.

http://www.defence24.pl/tusk-duze-naklady-na-wojsko-konieczne-bo-polska-potrzebuje-sily-odstraszania/

Poprawiłbym go i powiedział, że każde państw powinno budować swoją pozycję militarną (...).

Tusk - co, chyba źle nie mówi? Może teraz się z nim zgodzicie? Chociaż raz? (͡° ͜ʖ ͡°)

#militaria #wojsko #polityka #polska #neuropa #tusk
  • 13
@Baron_Al_von_PuciPusia: ja mam dylemat. Nie wiem czy się użalać nad Tuskiem, jakiego to ma pecha, że realizacja tego śmiałego projektu dozbrajania wojska przypadła na trudne czasy dla budżetu, czy jednak krytykować Tuska, że jest beznadziejnym premierem który obudził się nie w czas z dobrymi, ale kosztownymi pomysłami, wtedy kiedy budżet się nie dopina.

Chyba jednak to drugie. Przez lata na wojsko nie było przeznaczane ustawowe 1,95% PKB z budżetu, a teraz
czy jednak krytykować Tuska, że jest beznadziejnym premierem który obudził się nie w czas z dobrymi, ale kosztownymi pomysłami, wtedy kiedy budżet się nie dopina.

@JestemAndrzej: Osobiście uważam, że Tusk w sprawie obronności wie tyle ile mu doradcy powiedzą o czym świadczą jego wypowiedzi m.in. w zakresie korwety, a dziś już patrolowca - Gawron, a właściwie Ślązak. ;)

Zmieniały się de facto polityczne decyzje co do przyszłości tej jednostki
@Baron_Al_von_PuciPusia: bardziej chodziło mi o to, że wydatki będą na tyle duże, że przekroczą środki dane MONowi przez Rostowskiego. A wtedy przy prawdopodobnej nowelizacji ustawy budżetowej mogą znacznie ucierpieć budżety innych resortów (może znacznie potrzebniejszych w sytuacji kryzysu).

Ale ja się nie znam i nie wiem, czy te "wielkie zakupy" w MONie są w stanie zagrozić stabilności finansów publicznych w jakimś stopniu.
@roykovsky:

Nie bój żaby! Prezes wróci za dwa latka na tron to pójdziecie w kamasze bo Obowiązkowa Służba Wojskowa zostanie p r z y w r u c o n a ...

o ile wiesz co to takiego było a jak nie wiesz cwaniaczku z bańką w nosie to się dowiesz.

W Woju se dopiero będziesz przeklinał do woli - nawet przez sen:)
@tomyclik: "cwaniaczku z bańką w nosie"? Gówno o mnie wiesz, więc po co się wypowiadasz na mój temat?

Tak się składa, że jest duża szansa, że do wojska tak czy siak trafię, bo mnie to ciągnie, i to bynajmniej nie na szeregowca. A mam wrażenie, że takim szaraczkiem jesteś.

Idź do swojego "prezesa", może Cię pogłaszcze po główce i się uspokoisz ;)
@paulusapis:

w cywilu po robocie możesz se wyjść na miasto jak masz siłę albo jebnąć się do łóżka i leżeć do góry #!$%@? do rana oglądając TV i chlać browara.

w woju po robocie możesz się odlać na rozkaz i robisz dalej

ot i cała różnica :)