Aktywne Wpisy

wfyokyga +48
AI IMAGES=HIV
źródło: temp_file7079229490868109515
Pobierz
wfyokyga +33
Giga s-----l
źródło: temp_file226249870549116276
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file7079229490868109515
Pobierz
źródło: temp_file226249870549116276
PobierzWykop.pl
Nie chcę zapeszyć, ale jest to wydanie, które warto zachować na dłużej i na pewno do niego zaktualizować, jeśli ktoś używa.
Pamiętam jak wyglądał WPML 2-3 lata temu i jaką miał opinię: niekwestionowany standard wśród wtyczek służących do tworzenia wielojęzycznych stron, ale niestety przy tym spowalniający stronę oraz mający mnóstwo niespodziewanych błędów.
Jakieś 1,5 roku temu odsialiśmy z tego opisu "spowalniający" - znacząco wyeliminowaliśmy zbędne wykonywanie wielokrotnie tego samego kodu i nie ma żadnych problemów na linii współpracy z wtyczkami cache-ującymi (Polecam tu W3TC, który mamy najlepiej rozpracowany)
Potem z wydania na wydanie podnosiliśmy jakość kodu. Poprawiliśmy wewnętrzne procedury, zatrudniliśmy nowych developerów (cała firma liczy teraz ponad 70 osób, gdy 3 lata temu było nas 20). Duża część kodu została przepisana tak by to miało ręce i nogi, niemal wszystko jest pokryte teraz testami jednostkowymi.
Przez ostatni tydzień spora część pracowników - w tym i ja - została rzucona do testów rzeczywistych, gdzie mamy wyklikać najbardziej oczywiste scenariusze użycia i najbardziej zwariowane i znaleźć możliwe błędy.
I o ile w poprzednich wydaniach słynąłem z tego, że te wydania opóźniałem, bo w ostatniej chwili wyłapywałem masę mniejszych i większych fuck-upów, to przez ostatni tydzień znalazłem tylko dwa PHP Notice i nic więcej. Z radością i rozczarowaniem muszę przyznać, że poległem :)
Tak więc jeśli pamiętacie WPML z czasów gdy był "ambiwalenty", myślę, że to pora by dać mu drugą szansę :)
#unittest #testowanieoprogramowania
Jesli w motywie widzisz ze wszystkie stringi ktore chce on wyswietlic przechodzą przez standardowe funkcje wordpress do l18n ( __() czy _e() ) to WPML to spokojnie przetłumaczy
Jesli znajdziesz ze jednak nie dziala
co rozumiesz przez "wrzucenie do functions.php tłumaczenia jakiejś frazy w locie"? co tam wrzucasz? wklej na pastebin i podlinkuj
autor zglosil sie jednak do nas do testow. Zaczelismy testowac, ale od razu wyskoczyly nam PHP Notice i Warningi w kokpicie pochodzące z motywu, ale nie zwiazane z WPML. (zawsze testujemy z wp_debug na true).
Poprosilismy autora by usunal, ale od tej pory cisza (luty tego roku).
Pingnąłem testera by sie jeszcze raz odezwal
https://codex.wordpress.org/Plugin_API/Filter_Reference/gettext
w przypadku wpml na pewno zadziałają
Czy WPML radzi sobie jakoś z aktualizacjami? Mam motyw potomny dla szablonu, ale wtyczki mają tłumaczenia w swoich folderach. Jak jest to zorganizowane? Co ciekawe autor dodaje chyba z 5 wtyczek i każda ma taką samą nazwę plików .pl i .mo, więc wrzucenie ich do jednego globalnego katalogu też czarno widzę. Musiałbym wszystkie połączyć w jedną całość, a potem
Potem mozesz isc do WPML > String Translation i tam przetlumaczyc je. Tlumaczenia tez zapisuja sie w bazie.
Tak wiec aktualizacja wtyczek czy motywu nie usunie tych