Wpis z mikrobloga

Mirki. Mam intel Core i5 3450, 32gb ddr 3, grafike Nvidia GeForce GTX 750ti zasilacz bequiet 530w i płytę główną Gigabyt H77-D3H. Coś się dzieje u mnie, że kopiowanie z dysków usb 3.0 przez porty odbywa się z prędkością 20-30 megabajtów na sekunde, zamiast 60-90 jak na kompach moich znajomych. Pytanie nr. 1 Czy to wina płyty głównej? Chce zupgrejdować kompa. Myślałem o zmianie procesora ale z tego co się orientowałem, płyta główna którą mam nie pozwoli mi na znaczny update w tym zakresie. Dlatego myślałem o zmianie płyty głównej. Pytanie nr 2. Czy polecicie mi płytę główną która obsłuży bebechy jakie mam i pozwoli w przyszłości zakupić lepszy procesor? Bardzo dziękuję! #komputery #pcmasterrace #pc
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kacapp: 1. Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to port USB. Innymi słowy sprawdź czy podpinasz do usb 3.0 czy do 2.0. Zawszę próbuję wyeliminować trywialne rzeczy, aby później się nie okazało, że taka błaha sprawa nam tutej przeszkadzała.
2. Masz płytę na z socket'em 1155, więc wydaje mi się, że ciężko będzie znaleźć coś dobrego. Jeśli już wymieniać płytę to pod socket 1151. W tym przypadku trzeba już zasięgnąć
  • Odpowiedz
@Kacapp: Ok, planujesz jakieś inne zmiany w komputerze? Podkręcasz procesor? Do czego go używasz?
W granicach 2000 zł można złożyć coś na nowym procku (Skylake), płycie i ramie(DDR4).
  • Odpowiedz
@sequel: Właśnie ostatnio zainwestowałem w ten cały ram i dlatego wolałbym zachować jak największą ilość bebechów. Używam do montażu filmów. Muli mi ostro przy montażu dłuższych projektów na Adobe Premiere.
  • Odpowiedz
@Kacapp: jak nie chcesz overclockować, to może jakiś i7 3770 używany z allegro? nie musiał byś zmieniać nic, a swoją i5 byś jeszcze dobrze sprzedał, cały upgrade kosztowałby pewnie z 400 zł, a performance podobny do nowiutkich i7. jeżeli potrzebujesz więcej wydajności niż i7 to może warto zainteresować się xeonami, na których kompletnie się nie znam ;) a co do usb to sprawdź czy masz sterowniki zainstalowane że stronki producenta
  • Odpowiedz