Wpis z mikrobloga

#ksiazki #czytajzwykopem #lewackalogika trochę #literatura

Ciekaw jestem, czemu właściwie na Wykopie we wszelkich dyskusjach w klimatach lewica kontra prawica, w ogóle nie jest przywoływana książka Atlas Zbuntowany pióra Ayn Rand? Krótki opis z Wiki dla niezorientowanych:

Powieść opisuje losy wybitnych jednostek: wynalazców, przedsiębiorców, bankierów, którzy w proteście przeciwko kolejnym regulacjom państwowym, zmierzającym do odebrania im wolności tworzenia oraz praw do swoich dzieł postanawiają dołączyć się do strajku dowodzonego przez Johna Galta. W tym czasie władze państwa, wprowadzające kolejne regulacje i pozbawione strajkujących, doprowadzają do coraz poważniejszego kryzysu ekonomicznego i społecznego.

Autorka ukazuje wady socjalizmu i państwowych regulacji, jednocześnie podkreślając rolę ludzkiego rozumu, niepowstrzymanej chęci przekraczania kolejnych granic, tworzenia nowych rzeczy i udoskonalania starych. Do tego naprawdę świetnie napisane postacie i wciągająca fabuła. Atlas wydaje się być znacznie lepszym kandydatem na Biblię Wykopu niż 1984 Orwella, który ostatecznie odciął się od wszystkich typowych ustrojów politycznych i stał się anarchistą.

Może Mirków odstrasza długość, u mnie 1000 stron małym druczkiem. Albo prawdą jest teoria, którą ktoś tu podał parę dni temu: że tak naprawdę użytkowników interesuje w prawicy przede wszystkim strona społeczna, a gospodarka to tylko "wolny rynek wszystko załatwi".

Co myślicie o tym i o samej książce? Korwin nie jest dla mnie żadną wyrocznią (choć szanuję go za asertywne podejście do PiS-u), ale jestem ciekaw, czy wypowiadał się kiedyś o niej? To by jakoś świadczyło o obecności dzieł tej autorki w polskiej myśli gospodarczej (robocze określenie).

Jeśli to możliwe, proszę o umieszczanie spoilerów w specjalnych znaczkach. Książka jeszcze nie skończona.

No i ciekawostka: książka ta była ogromną inspiracją dla twórców serii gier komputerowych Bioshock.
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach