Wpis z mikrobloga

mirki, mam pytanie dotyczące ubezpieczenia OC samochodu. kończąca się polise wypowiedziałem i wysłałem listem do ubezpieczyciela wypowiedzenie na kilka dni przed końcem okresu ubezpieczenia. zrobiłem to na podstawie faktu że mialem już podpisana umowę z inną firmą. pierwsza firma wysłała do mnie niedawno oświadczenie że mam nieoplacona składkę i proszą o wyjaśnienie. tym razem mailowo ponownie przesłałem wypowiedzenie umowy po czym została ona rozwiązana ale naliczyli mi 89zl do zapłacenia. potwierdzenia nadania pierwszego wypowiedzenia nie mam. nie chodzi o tą kasę, tylko o fakt że uważam że chcą mnie wydymac. pomożecie?

#ubezpieczenia #prawo #ubezpieczenieoc
  • 9
@dawik29: czemu nie wyslales tego poleconym ? Nie masz dowodu ze rezygnacja dotarła przed koncem umowy

Wstaw tu ktoś proszę Korwina na kasie w zabce z napisem "ma Pan dowód?" bo jestem na komórce
@dawik29: Stara umowa OC była na Ciebie, czy otrzymana po zakupie auta? I od razu drugie pytanie to czy podawałeś w wypowiedzeniu artykuł ustawy na podstawie, którego wypowiadasz OC? (ewentualnie z jakiego wzoru korzystałeś)
@Neneszo:
@romo86: ja rozumiem Wasze zdanie ale czy nie jest przypadkiem tak że to oni powinni mi udowodnić że pisma nie wysłałem (w ich mniemaniu) a nie ja że wysłałem? domniemanie niewinności czy pomieszalem bajki?
@dawik29: W sensie chodzi mi o to pierwsze wypowiedzenie, czyli powinno być jako "art. 28" albo "wypowiedzenie umowy z końcem trwania okresu ubezpieczenia".
@dawik29: Niestety bez potwierdzenia nie ugrasz :( Jeśli to był ekonomiczny list to nawet faktycznie mógł nie dojść do ubezpieczyciela :/ Możesz ich próbować jeszcze katować, że takie wypowiedzenie wysłałeś wtedy i wtedy, ale z jakim skutkiem to będzie... Najprawdopodobniej musisz przeboleć tą kasę za okres podwójnego OC, a na przyszłość wysyłaj mailem ewentualnie poleconym listem