Wpis z mikrobloga

Doom

i5-3470 / GTX 680 / 8GB DDR3 1600MHz CL7. Windows 10. Aktualne sterowniki.

Nawet na LOW bywa niegrywalne, zreszta roznica w klatkach miedzy LOW a HIGH jest marginalna wiec nie warto sie nawet fatygowac.

Trzeba bylo kupic na PS4 -.- // Polak madry po szkodzie.
#gry #oswiadczenie #doom
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ZmutowanaFrytkownica: Nie jest kiepsko zoptymalizowana tylko wyglada bardzo dobrze nawet na LOW.

Spodziewalem sie tego, ze bedzie chodzic i wygladac choc troche jak na PS4... niestety nawet na LOW nie dobijam do 60 klatek o stabilnosci nie ma mowy bo dropy sa do nawet 25.
  • Odpowiedz
@TypowyNerd: Kupiłem równo 4 lata temu radeona 7950, który był wtedy mniej wydajny od gtx 680. Doom śmiga mi w 60-100 fps na high w fullHD. Podziękuj nvidii i ich postarzaniu sprzętu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@BrainPhucker: To są testy na ultra, jest spora różnica wydajności między ultra, a high. Cienie na ultra potrafią spowodować 50% spadek na radeonach, a różnica wizualna jest żadna. Poza tym gram na wykręconym do 1100 Mhz radeonie zamiast standardowych 800 mhz. Do tego wymusiłem w sterownikach wyłączenie teselacji i wszystko śmiga tak jak napisałem wyżej ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@ptasigryp: Na drugim screenie są testy na high i wówczas R9 390 osiąga 66 fps ze spadkami do 62 fps po hotfixie, który objął TYLKO karty R9 390. Bez hotfixa, którego teraz wypuściło AMD radeony dawały d--y jeszcze bardziej.

Taki R9 380 osiągał i dalej osiąga niecałe 30 fps:

http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_wydajnosci_doom_pc_wymagania_sprzetowe_iscie_piekielne?page=0,6

Sam mam R9 390x, dodatkowo po OC i nigdy nie uwierzę, że 7950 dobija do 100 fps na high nawet
  • Odpowiedz
@BrainPhucker: No to sobie nie wierz, wykop serious bussines. Twoje gadanie nie zmieni tego, że mam stabilne 60fps, z czasami spadkami do 50fps przy ostrym r---------u, a czasem są skoki do 100fps. GTX 1080 na pokazach vulkan miał przedział 60-200fps, takie jest rozrzut w doomie.

Poza tym, w linku którym dałeś 280X wyciąga średnie 45.6fps, a radeon 7950 po podkręceniu ma wydajność właśnie 280X (to ten sam rdzeń po lekkim
  • Odpowiedz
@BrainPhucker: Tak, bo mam stabilne 60fps i bardzo rzadko spada poniżej tych 60. To co, jak masz 59fps przez jeden moment w akcie to już karta graficzna do wyrzucenia i brak płynności xD? pcmasterrace zrobiło wam wodę z mózgu.
  • Odpowiedz
Poza tym odchodzisz od tematu, autor pisał o braku grywalności na ustawieniach LOW, kiedy ja mogę spokojnie pograć na ładnej grafice i nie martwić się o płynność. Wiadomo, że nie jest to 4k wodotryski i 144fps, ale jednak wydajność i grafika lepsza niż na konsolach i u autora postu. Jak na 4 letnią kartę i 8 letni CPU (i7 920) to chyba nie tak źle?
  • Odpowiedz
@ptasigryp: Gdzie napisałem, że jak karta ma spadki do 59 fps to jest do wyrzucenia? Poproszę o cytat. Po prostu nie wierzę, że leciwy już 7950 ma takie osiągi podczas gdy radeony wypadają w DOOM bardzo słabo i dopiero hotfix naprawił po części tylko (podkreślam jeszcze raz) serię R9 390. W dniu premiery takie karty jak 390 osiągały średnie 62,2 fps, 280x 45,6 fps, a 380 niecałe 30 fps na
  • Odpowiedz
@Jurigag: To co podales w linku to sa bzdury. Dropy najwieksze mialem na starcie drugiej lokacji.

BTW. Nie moglem kupic odpowiednika AMD bo nie mial natywnego wsparcia OS X.

@ptasigryp: Biegasz patrzac w ziemie?

BTW. Dzis w pracy znalazlem zakurzona GTX960. Wepne i zobacze ile ta karta wyciagnie.
  • Odpowiedz
@BrainPhucker: Denerwują mnie ludzie tacy jak ty, bo opierasz się czysto na jakiś benchmark, nie pojmując tego, że różnice FPS potrafią różnić się zależnie od samych stron WWW o 20%, ze względu na metodologie i inne czynniki. Mi doom w momencie premiery działał w około 40fps czy to na low, czy na high. Po hotfixie i wyłączeniu teselacji w sterownikach (nie wiem czy hotfix coś dał bo zrobiłem obie rzeczy
  • Odpowiedz
@ptasigryp: Byly ale ten Radeon jest slabszy od GTX680 + nie ma wsparcia przez pakiet Adobe/CUDA.

To co widac na screenach to kilka obiektow i sciana. Nie dziwie sie, ze masz 70 klatek. W takich miejscach tez mam 60 przy locku (vsync) w ruchu niestety gdy biegam, skacze, eksploduja beczki, a potwory rzucaja ognistymi kulami juz jest slabo.

Dodatkowo nie wylaczam, zadnych teslacji itp. Po prostu ustawienia High w menu
  • Odpowiedz
@ptasigryp:

1) Nie opieram się na benchmarku tylko żywym teście gdzie mamy podaną platformę testową i lokalizację.
2) Hotfix nic Ci nie dał, bo obejmował tylko serię R9 390 "Performance increase by up to 35% on AMD Radeon R9 390 series products in Doom™ versus Radeon Software Crimson Edition 16.5.2(1)"
http://support.amd.com/en-us/kb-articles/pages/amd-radeon-software-crimson-edition-16.5.2.1-release-notes.aspx
3) Screeny screenami tyle, że ja Twoich rzeczywistych ustawień i tego jak gra chodzi również w obciążających lokacjach i
  • Odpowiedz
@BrainPhucker: Oczywiście specjalnie spiskuje i wrzucam zmanipulowane screeny żeby coś udowodnić jednemu wykopkowi xD. Wykop serious bussines widze dalej wre. Wczytałem najnowszego save'a jakiego miałem, akurat zatrzymałem się w tym miejscu 2 dni temu. Zrobiłem parę screenów, ale to oczywiście nie jest wystarczająco xD. Nie mam zamiaru specjalnie szukać save'ów od kogoś, albo dawać new game bo wykopek niedowiarek nie może uwierzyć w 10 screenów które dałem. Myślisz, że mi
  • Odpowiedz
@ptasigryp: Wylaczasz teslacje, rzecz ktora jest bardzo obciazajaca zatem nie ma co nawet dyskutowac bo to tak jakby rozmawiac o tym ze przy 800x600 masz wiecej klatek niz kolega grajacy na 1920x1080.

Zwyczajnie obciales grafike by miec wiecej klatek.

Ja w ustawienia sterownika nie ingerowalem, jedynie korzystalem z ustawien wbudowanych w gre i jestem nieco zawiedziony wydajnoscia swojej
  • Odpowiedz
@TypowyNerd: Tylko ta zmniejszona teselacja w ogóle nie wpływa na wygląd gry. Coś podobnego było w crysis 3, gdzie płaskie ściany i niewidoczna woda miały 64x teselacje, która zarzynała tylko AMDki.
  • Odpowiedz