Wpis z mikrobloga

• 2
@Nedved: Chyba najładniejszy ciąg jaki spotkałem w matematyce. Pewnie jest ich więcej, ale ten mi się szczególnie podoba.
  • Odpowiedz
Chyba trochę wprowadza w błąd. Skoro ciąg jest nieskończonony, to nigdy czerwona kreska nie powinna się całkowicie wyprostować.
Pod warunkiem, że nieskończoność istnieje ;)
  • Odpowiedz
@Krzym03: chyba tak, chociaż w takim ujęciu jest on przedstawiony od największej przedstawionej wartości do najmniejszej, więc w granicy jest on skończony(tak mi się wydaje)
  • Odpowiedz
@JBFC A mi się wydaje, że gif pokazuje właśnie że nie ma czegoś takiego jak nieskończoność. Ta czerwona kreska powinna wydłużać się bo dochdzą ciągle kolejne kwadraty a wyraźnie ma granicę :)
  • Odpowiedz
@Krzym03: w tym wypadku kwadraty są coraz mniejsze, a ciąg jest malejący więc tak coraz mniej, coraz mniej i granica się znajdzie. Nieskończony byłby gdyby był ciągiem rosnącym jak we wzorze, bez wyznaczonego górnego przedziału(na gifie on jest w postaci maksymalnego kwadratu, w Fibonaccim taki nie występuje)
  • Odpowiedz
@JBFC Bardziej chodziło mi o to, pojęcie nieskończoności jest dobrym narzędziem matematycznym, ale nie występuje w rzeczywistości.
  • Odpowiedz
@Krzym03: tak samo jak prosta itd.
Chociaż gif raczej nie obrazuje nieskończoności jako takiej, tylko to że liczba rzeczywista o nieskończenie wielu cyfrach "po przecinku" wciąż jest skończona i można ją oznaczyć dajmy na to na osi.

1+1/2+1/4+1/8+1/16+1/32+1/64+1/128+1/256+1/512+1/2^n ecteterera z n dążącym do nieskończoności, mimo że będzie ciągnąć się w nieskończoność nigdy nie osiągnie 2 i ma w niej swoją granicę.
  • Odpowiedz
@JBFC: Analogia z cyfrą po przecinku jest bardzo dobra. Faktycznie 1,9 < 1,99 < 1,99 < 1,999. itd. Zawsze kolejna z (9) będzie większa co nie oznacza, że będzie większa niż 2 :)
  • Odpowiedz
@mpmp-pmpm Ok. Ciąg Fibonacciego jest "w tą stronę" skończony bo to szczególny przypadek i z definicji ma początek: 0, 1, 1

Chodziło mi o nieskończony podział, ale to faktycznie nie dotyczy tego przypadku.
  • Odpowiedz