Wpis z mikrobloga

jak to jest, droga 2 pasmowa, widze ze koles przepuszcza pieszego na pasach, ja hamuje i dojezdzam powoli, pieszy juz przeszedl a koles rusza jak slimak. jak wyprzedze go powoli na pasach to to jest juz wykroczenie? czy musze sie zatrzymac i czekac na niego i ruszyc z nim rowno? glupie pytanie, ale juz ktorys raz z rzedu to obserwuje :) #motoryzacja #prawo #prawojazdy
  • 14
@miret210: Kodeks zabrania wyprzedzania na przejściach dla pieszych (wyjątkiem są te o ruchu kierowanym) więc możecie jechać i 100 na godzinę i jak go wyprzedzisz to jest wykroczenie.
@swat: jadac z predkoscia 5km/h ? no stary, to musialbym stracic hamulce albo zamiast tego depnac na maksa gaz... chlopaki mi juz wyzej wytlumaczyli, ktos czeka na lewoskret i jest przed pasem na przejsciu niekontrolowanym, ja hamuje, zblizam sie sprawdzajac po lewej i prawej czy nie ma nikogo przy baardzo niskiej predkosci i jade dalej - nie zlamalem prawa bo omijalem i upewnilem sie, ze jest pusto.
@miret210: nie znam Ciebie osobiście ale wiem jak działa ludzka natura. Dziś jedziesz 5km/h, za pewien czas 10km//h bo do tylu zdążyłeś zwolnić. Później coraz częściej zacznie się zdarzać 15km/h+ bo przecież dobra widoczność itp. Ktoś Cię podpatrzy, zacznie naśladować i tak się to będzie nakręcać.
Wg mnie przejście przez wielopasmową drogę jest wyjątkowo niebezpieczne (jak na warunki miejskie) a piesi nie są tego w większości świadomi. Zakaz omijania/wyprzedzania na przejściu