Wpis z mikrobloga

Obstawiam, że Tyrion jest Targaryenem. Uważam tak, ponieważ (od razu mówię, że będzie więcej niż 2 linijki, więc kto nie chce niech nie czyta. Na spoilery też uważajcie, bo nie chce mi się zaznaczać-i tak wszyscy je namiętnie odsłaniają ( ͡° ͜ʖ ͡°)):

1. Gdy się narodził "wyglądał jak demon" (czy jakoś tak, tj. wg opisu Cersei miał mieć tuż po urodzeniu ogon itp.). Podobne deformacje mieli w historii rodu również inni Targaryenowie po urodzeniu . (W serialu niby wypowiada się Oberyn, że jak zobaczył Tyriona za dzieciaka w kołysce to ujrzał zwyczajne dziecko, a nie żadnego demona- może po prostu zobaczył go po wyrwaniu Tyrionowi ogona).

2. Aerys miał słabość do Joanny Lannister (żony Tywina). Gdy pojechała na dwór przedstawić swoje dzieciaki(Jaimiego i Cersei), ten pozwalał sobie np. na publiczne komentowanie jej biustu. Po około roku rodzi się Tyrion...

3. Podczas samej rebelii Tywin nienawidzi Aerysa. Skąd aż tak wielka nienawiść? (patrz punkt 2)

4. W serialu Tywin przyznaje, że chciał wrzucić Tyriona, po narodzinach, do morza. Pytanie dlaczego? Bo zginęła jego ukochana żona? Wiadomo że ją mocno kochał, ale to raczej nie spowodowałoby chęci zabicia dziecka. Być może czuł pismo nosem, że dziecko nie jest jego, a gdy zobaczył po urodzeniu u Tyriona iście 'targaryenowskie' znaki szczególne to zagotowało się w nim, bo zdał sobie sprawę, że to nie jego syn.

5. Smok ma 3 głowy - ta trójka to mieliby być : Daenerys, Jon oraz Tyrion. 2 ciekawostki odnośnie tych 3 postaci są takie, że każda z nich była trzecim dzieckiem (Dany trzecim Aerysa, Jon trzecim Rhaegara, Tyrion trzecim Joanny\Tywina) oraz że przy narodzinach każdej z tych postaci, matka umierała po porodzie (taki zbieg okoliczności, znajdźcie proszę inne kobiety w GoT, które giną przy porodzie :]).

PS Dla śmieszków : Walda Frey co prawda zmarła niedługo po porodzie, ale bynajmniej nie były to przyczyny naturalne, co najwyżej naturalne instynkty psiaków( ͡° ͜ʖ ͡°)

6. Przesłanka z ostatniego odcinka, gdzie drugą postacią w serialu potrafiącą 'okiełznać' smoki okazuje się Tyrion. Czy to dlatego, że są inteligentne? A może powodem jest jego królewska krew?

7. Przy procesie Tyriona o rzekome otrucie Joffreya, Tywin nie robi nic, aby pomóc w udowodnieniu niewinności syna. Być może dzieje się tak dlatego, gdyż raz na zawsze chce się go pozbyć w 'legalny' sposób, bez 'wrzucania do morza'?

Wiadomo że przez całe życie Tyriona okazji ku temu, by się go pozbyć było pewnie zdecydowanie więcej. Może wtedy jednak Tywin po prostu żył w przekonaniu, że wartość Tyriona jako Lannistera jest wartością dodaną dla rodziny. A po ucieczce Sansy jego 'przydatność' dla rodu w pewien sposób się zakończyła (tym bardziej, że tutaj Tyrion nie posłuchał nakazu ojca, że ma spłodzić z Sansą dziecko. Jak wiemy ten nawet jej nie tknął, więc Tywin miał przesłanki, że Tyrion jako syn do płodzenia potomków w innych ustawianych małżeństwach może być mało skuteczny :] )

8. Przy akcji z kuszą w wychodku Tywin powtarza "Nie jesteś moim synem". Być może mówi to w gniewie, gdyż własny syn go zabija. A może po prostu chwila prawdy tuż przed śmiercią?( ͡° ͜ʖ ͡°)

PS2 Wpis to trochę (a nawet bardzo) moje #przemysleniazdupy . Wstawiam go tylko dlatego, że chcę przekonać się na koniec serialu, czy choć częściowo miałem rację :)

PS3 W trakcie pisania czułem się podobnie jak podczas wymyślania teorii spiskowych o zaginięciu Ewy Tylman . Innymi słowy - trochę szkoda czasu na pisanie takich teorii, ale pokusa sprawdzenia czy finalnie ma się rację jest zbyt silna( ͡° ͜ʖ ͡°)

PS4 Nikt nie spodziewał się #ewatylman w tym wątku :P

Pozdrawiam wytrwałych za dotarcie do końca :)

#got #graotron #gameofthrones #przemyslenia
  • 38
  • Odpowiedz
@kamnow: Ciekawy pomysł, popraw punkt piąty bo coś Ci się w nawiasie #!$%@?ło. Nie myślałem tak o Tyrionie, jakby to było prawdą, to wtedy muszę zrewidować swoją końcową teorię. Dobry mindfuck, propsuje.
  • Odpowiedz
Dodatkowo w punkcie 6. dodałbym rozkminę o wiedzy/ zainteresowaniu Tyriona tematyką smoków. Skądś wiedział, że na uwięzi rosną zdecydowanie słabiej niż na wolności. Pytanie brzmi, czy jego wiedza wynikała z przymusowego czytania za młodu książek o tematyce Targaryanów/smoków czy może z zamiłowania w tematyce smokaków, jak u każdego Targaryana?
  • Odpowiedz
@lajsta77: Bez google bym nie spamiętał sposobu pisowni nazwisk większości bohaterów w serialu :)

@Belfeagil: Taki mały mindfuck, nie przeczytałem ani jednej książki Martina( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kamnow: W skrócie, Danny jest ciotką Jona (koneksje o których sam pisałeś), on jako książę którego obiecano będzie musiał stawić czoła nocnemu królowi. Później dojdzie do bratobójczej walki między nim a Danerys o panowanie w Westeros, a wg bogów bratobójcza walka to najgorszy grzech jakiego się można dopuścić, dlatego zakończenie będzie słodko gorzkie, jak to powiedział martin. Wygra ten, do którego dołączy Petyr Baelish (taka prywata, mój ziomek w serialu :P)
  • Odpowiedz
@kamnow: Ok na szybko od początku.

1. No raczej nie. Stawiam na zwykłe powiększanie plotek. Ba. Prędzej to Cersei i Jaimie są Targami.
Zauważ że mają skłonności typowo targaryeńskie. A Tywin? Jego boli najbardziej że "piękni i młodzi" nie są jego a "potwór który zabrał mi żonę" już tak.

2. Więc może ma słabość do niej i już wcześniej coś było na rzeczy?

3. Patrz punkt 2 ;-)

4. Serial to
  • Odpowiedz
@Frondeus: Co do zainteresowania smoków. Kurczę. Nie pamiętam jak w serialu ale w książkach ładnie wyjaśnił, że fascynacja smokami po części wzieła się z jego wzrostu. "Mały chłopiec" marzący o tym aby latać gdy ledwo co umie chodzić? Nie takie dziwne.

Tym bardziej że był oczytany i chciał zostać wielkim septonem póki nie został #!$%@? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kamnow: ta teoria jest bardzo popularna i szeroko analizowana. Polecam kanał Alt Shift X na youtube. Dużo o tych teoriach ciekawie opowiada.
Do Twojej listy, rzeczy które są w książce ponoć : Tyrion często śni o smokach co jest typowe dla targaryanów. Karłowatość zdarzała się niby w tym rodzie. Jego kolor włosów jest unikatowy i bardzo zbliżony do któregoś z Targaryanów.
  • Odpowiedz